Απογοητευτικές χαρακτηρίζει με ανακοίνωσή της η παράταξη «ΜΙΑ ΚΡΗΤΗ, περιβάλλον - άνθρωπος», τις συνεδριάσεις το Περιφερειακού Συμβουλίου στη Μονή Τοπλού. Από τα πυρά δεν γλίτωσε ο Ηγούμενος της Μονής.

Η ανακοίνωση αναλυτικά:

«Ιστορικό χαρακτηρίζεται το διήμερο 17-18/5 για το Λασίθι και την Αυτοδιοίκηση της Κρήτης που έγινε στις αγροτοβιοτεχνικές εγκαταστάσεις της Μονής Τοπλού.

Κατά την πρώτη μέρα, οι Δήμαρχοι του Λασιθίου συνυπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας που είχαν ετοιμάσει με πολύμηνες πυρετώδεις διαβουλεύσεις οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Κρήτης που θέτει τέρμα στις τοπικιστικές διαμάχες τους και δρομολογεί λύσεις στα χρόνια προβλήματα του Λασιθίου, στο ΒΟΑΚ, στα νοσοκομεία, στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, στη διαχείριση των απορριμμάτων…

Κατά τη δεύτερη μέρα η Περιφέρεια Κρήτης παρουσίασε έκθεση με επισήμανση των αιτίων που επί 28χρόνια δεν επέτρεψαν στην Κρήτη να αξιοποιήσει τους κοινοτικούς πόρους ενώ υπερψήφισε τους προγραμματικούς άξονες που θα ακολουθήσει στην επόμενη διαχειριστική περίοδο 2014-2020, στον αντίποδα των κακών πρακτικών του παρελθόντος.

Η ποιότητα των εισηγήσεων και του διαλόγου που ακολούθησε ήταν πολλή υψηλή ώστε να δημιουργεί τη βεβαιότητα ότι η Κρήτη μπαίνει σε τροχιά προκοπής που θα την καταστήσει τα επόμενα χρόνια κέντρο ειρήνης, πολιτισμού και καινοτομιών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Για πρώτη φορά η Κρήτη φαίνεται να έχει όραμα και σχέδιο στο οποίο συγκλίνουν η Αυτοδιοίκηση, τα Πανεπιστημιακά και ερευνητικά Ιδρύματα, τα Επιμελητήρια, ο αγροτικός και επιχειρηματικός κόσμος, οι συνεταιριστικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις».

Πόσο πολύ θα θέλαμε να εκδίδαμε την παραπάνω ανακοίνωση. Δυστυχώς όμως το διήμερο στο Τοπλού δεν δημιουργεί καμιά ελπίδα.

Κανένα θέμα του Λασιθίου δεν συζητήθηκε.

Καμιά σοβαρή συζήτηση δεν έγινε για τους στόχους της Κρήτης κατά την επόμενη διαχειριστική περίοδο, ούτε βέβαια επισημάνθηκαν οι αιτίες της αναποτελεσματικής και συχνά φαύλης διαχείρισης των 4 ΚΠΣ που είχαμε ως σήμερα.

Αυτό που έγινε ήταν φροντιστήριο ανάλυσης των εγκυκλίων τις οποίες πρέπει να διεκπεραιώσουμε σε δυο βδομάδες.

Η συνεδρίαση έληξε με σχεδόν άδεια την αίθουσα και με τον Ηγούμενο της Μονής να εξηγεί γιατί σε μια περιοχή Natura με πλήθος αρχαιοτήτων όπως είναι η περιοχή του ΚΑΒΟ ΣΙΔΕΡΟ, ο καλύτερος τρόπος να προστατευτεί από την υπεροβόσκηση, τις πυρκαγιές, τους αρχαιοκάπηλους, τους λαθροθήρες, ο καλύτερος τρόπος να δημιουργηθεί ανάπτυξη και θέσεις εργασίας στην περιοχή είναι να γίνονται θέρετρα πολυτελείας στις ακτές και γήπεδα γκολφ σαν αυτά που ετοιμάζει η ευλογημένη απ' την τοπική εκκλησία Loyalward με τις 1900 κλίνες ή η διπλανή επένδυση στον Κάβο Πλάκο με τις 2500 κλίνες.