Ο μήνας που γεννιόμαστε δεν έχει σχέση μόνο με το ζώδιο μας αλλά και με την υγεία μας υποστηρίζουν επιστήμονες.

Ο μήνας γέννησης λένε βρετανοί ερευνητές επηρεάζει τον τρόπο που αναπτύσσεται το ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού και το πόσο ευάλωτο είναι στο μέλλον να αναπτύξει αυτοάνοσα νοσήματα.

Οι ερευνητές μελέτησαν 50 βρέφη που γεννήθηκαν στο Λονδίνο τον Μάιο και 50 μωρά που γεννήθηκαν το Νοέμβριο του μεταξύ 2009 και 2010. Μέσω δειγμάτων αίματος και ομφάλιου λώρου κατέγραψαν τα επίπεδα της βιταμίνης D καθώς και ένα συγκεκριμένο τύπο κυττάρων του ανοσοποιητικού γνωστά ως αυτοδραστικά, (Τ-cells)
Διαπίστωσαν ότι τα μωρά που γεννήθηκαν Μάιο είχαν επίπεδα βιταμίνης D, που ήταν κατά 20% χαμηλότερα από το εκείνα σε βρέφη που γεννήθηκαν το Νοέμβριο, και σχεδόν το διπλάσιο ποσοστό αυτοδραστικών κυττάρων (T-cells).
Η συγκεκριμένη ομάδα ερευνητών μελετά την σκλήρυνση κατά πλάκας κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα καταστρέφει τα νεύρα και μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια λειτουργιών και παράλυση. Είχαν παρατηρήσει ότι πολλοί ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας είχαν γεννηθεί την Άνοιξη και άρχισαν να αναρωτιούνται αν παίζει ρόλο ο μήνας γέννησης.

Η σύνδεση μεταξύ της βιταμίνης D και των διαταραχών του ανοσοποιητικού εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε πληθυσμιακές μελέτες που έδειξαν οι άνθρωποι που ζούσαν πιο μακριά από τον ισημερινό, σε χώρους με μικρότερη έκθεση στο φως του ήλιου, είχαν υψηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης σκλήρυνσης κατά πλάκας. Οι ερευνητές πάντως προειδοποιούν ότι τα αποτελέσματά τους δεν δείχνουν ότι τα χαμηλότερα επίπεδα της βιταμίνης D προκαλούν αυτοάνοσες διαταραχές όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας.

Δεν είναι πάντως ακόμη σαφές κατά πόσον τα συμπληρώματα βιταμίνης D θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μείωση των ποσοστών της νόσου – ειδικά στις περιπτώσεις που η σύλληψη έγινε τον Ιούλιο και η γέννηση τον Μάιο.

time.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook