Η φύση δεν αναγνωρίζει οικονομικές δυσχέρειες, δεν περιμένει… δεν συγχωρεί.

Στη σεισμογενή Ελλάδα το ξεχνούσαμε αυτό ακόμη και σε περιόδους «παχιών αγελάδων», πόσο μάλλον τώρα που η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει σε μια φρενίτιδα περικοπών χωρίς – πολλές φορές- να λαμβάνεται υπόψη η επικινδυνότητα των ελλείψεων.

Όπως αποκαλύπτει σήμερα το newpost, η τακτική αυτή μας έχει αφήσει εκτεθειμένους- απροστάτευτους- σε ενδεχόμενο «χτύπημα» του Εγκέλαδου.

Οι ελλείψεις ξεκινούν από το προσωπικό και τη συντήρηση των σεισμολογικών σταθμών και φτάνουν στην αντιμετώπιση ενός ενδεχόμενου γεγονότος.

Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί έχει αφήσει τη χώρα ανοχύρωτη όχι μόνο στην πρόληψη αλλά και στην αντιμετώπιση ενός μεγάλου σεισμού.

Κομμένες υπερωρίες στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο – Χωρίς προσωπικό οι περιφερειακοί σταθμοί

Ο σημερινός διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών ολοκληρώνει τη θητεία του τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Μιλώντας στο newpost, εκμυστηρεύεται την ανησυχία του για τη διάδοχη κατάσταση:

«Ο επόμενος θα αντιμετωπίσει πολύ σοβαρά προβλήματα. Τα κονδύλια για τους σεισμολογικούς σταθμού έχουν περιοριστεί στο μισό και μέχρι το χειμώνα θα είναι αδύνατη η συντήρησή τους. Από τους 90 που διαθέτουμε σήμερα σε ολόκληρη τη χώρα, οι μισοί δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν λόγω έλλειψης προσωπικού.
Ο κόσμος φεύγει με σύνταξη γιατί φοβάται ενδεχόμενη επέκταση των απολύσεων από το δημόσιο, ενώ οι προσλήψεις έχουν απαγορευτεί. Ήδη αντιμετωπίζουμε προβλήματα καθώς έχουν κοπεί οι υπερωρίες. Τη νυχτερινή βάρδια την ανταλλάσσουμε με ρεπό για να μην μένει το Γεωδυναμικό χωρίς σεισμολόγο τις νυχτερινές ώρες».

«Λαβωμένα» κτίρια περιμένουν το επόμενο «χτύπημα»

Με «κουρεμένο» προϋπολογισμό λειτουργεί και ο Οργανισμός Αντισεισμικής Προστασίας. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμιο Λέκκα, οι περισσότεροι επιστήμονες εργάζονται αφιλοκερδώς, προκειμένου να πληρώνονται οι υπάλληλοι.

Την ίδια ώρα, οι σεισμολόγοι περικόπτουν κονδύλια από την έρευνα προκειμένου να ανταποκρίνονται στις κλήσεις των σχολείων για επισκέψεις.

Όσο για την κατάσταση των κτιρίων της χώρας, ο κ. Λέκκας είναι σαφής: «Ο κανονισμός που έχει καταρτιστεί από τον ΟΑΣΠ είναι υπεραρκετός, όσο για το αν αυτός τηρείται, δεν είναι δική μας αρμοδιότητα να το ελέγξουμε. Γνωρίζουμε όμως ότι μετά και τους τελευταίους σεισμούς που έγιναν στην Αθήνα και στην περιφέρεια, ο κανονισμός που εκδόθηκε για τις επισκευές – ακόμη και σε δημόσια κτίρια όπως σχολεία και υπηρεσίες -δεν τηρήθηκε και αιτία είναι η οικονομική κρίση».

newpost.gr/Ντίνα Καραμάνου

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook