Την έξαρση της ρατσιστικής βίας καταγγέλει ο ιατρικός σύλλογος Χανίων σε ανακοίνωσή του.

Ο ιατρικός σύλλογος Χανίων υπογραμμίζει ότι θα σταθεί αρωγός σε οποιαδήποτε προσπάθεια ευαισθητοποίησης και αφύπνισης για το πρόβλημα.

Η ανακοίνωση του ιατρικού συλλόγου είναι η εξής:

Τα τελευταία χρόνια αναβιώνει στην Ελλάδα το φαινόμενο του ρατσισμού. Οι διακρίσεις δεν περιορίζονται πλέον μόνο στο χρώμα και τη φυλή, αλλά παίρνουν και κοινωνική διάσταση, αφού περιλαμβάνουν μετανάστες, ανέργους, πολιτικές και θρησκευτικές μειονότητες και άλλες ομάδες πληθυσμού.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Χανίων παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή και εγρήγορση τις εκφράσεις αυτού του φαινομένου, το οποίο, δυστυχώς, εμφανίζει έξαρση και στα Χανιά.

Αιτίες όπως η ελλιπής παιδεία, η μη αποδοχή της διαφορετικότητας, η πνευματική ένδεια, τα πολιτικά συμφέροντα που στόχο έχουν τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης και τον ευκολότερο έλεγχο των μαζών, τα οικονομικά συμφέροντα, αλλά και η γενικότερη ιδεολογική και πολιτική σύγχυση που επικρατούν στον τόπο, ρίχνουν το νερό στο μύλο της ξενοφοβίας και του εθνικιστικού φανατισμού.

Τα αποτελέσματα αυτού του θλιβερού φαινομένου τα υφίστανται άνθρωποι που έχουν άλλο χρώμα ή εθνικότητα, ή κοινωνική θέση ή κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που τους διαφοροποιούν από την πλειοψηφία των πολιτών.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Χανίων δεν μπορεί να στέκει απαθής σε αυτό το κατάντημα αξιών και την έλλειψη ανθρωπισμού από μερίδα των πολιτών αυτής της χώρας.

Οι γιατροί, ασχολούμαστε με ένα κατ’ εξοχήν ανθρωπιστικό λειτούργημα και νιώθουμε προσβολή και αγανάκτηση από επεισόδια βίαιης προσβολής και καταπάτησης των ανθρώπινων δικαιωμάτων, της κοινωνικής ισότητας, της δικαιοσύνης και της ηθικής στον τόπο μας.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Χανίων θα σταθεί αρωγός σε κάθε προσπάθεια που στόχο θα έχει τη συνειδητοποίηση του προβλήματος, την αλλαγή νοοτροπίας, το διάλογο, την τοποθέτηση του συλλογικού συμφέροντος πάνω από το ατομικό και, κυρίως, την αφύπνιση της πολιτείας από τον ύπνο του δικαίου.