Αλλαγές στο νόμο για τα όρια των ομαδικών απολύσεων επεξεργάζεται η κυβέρνηση με «συνταγή» από την τρόικα και ήδη το υπουργείο Εργασίας μελετά το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο και ψάχνει τη χρυσή τομή για την άρση των περιορισμών.

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο» οι επιλογές που βρίσκονται στο τραπέζι αυτή τη στιγμή είναι δύο:

-Να αυξηθούν τα όρια των ομαδικών απολύσεων όταν οι επιχειρήσεις επικαλούνται λόγους αναδιάρθρωσης. Έτσι εξετάζεται αντί να έχουν περιορισμό απολύσεων 5% επί του προσωπικού το μήνα, το ποσοστό αυτό να διπλασιαστεί στο 10%.

-Να τροποποιηθεί ο νόμος στο σκέλος που προβλέπει ότι η έγκριση των ομαδικών απολύσεων θα μπορεί να αποφασίζεται σε κυβερνητικό επίπεδο και με κριτήρια που θα λαμβάνουν υπόψη τους τη μέριμνα για ένα τμήμα του προσωπικού, ανάλογα με το σχέδιο που θα υποβάλλει κάθε επιχείρηση.

Οι σχεδιαζόμενες αλλαγές δεν θα αφορούν μόνο όσους εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή του μισθωτούς, αλλά και τους υπαλλήλους ΔΕΚΟ και τραπεζών για τους οποίους ισχύει – μετά το μνημόνιο – η εργατική νομοθεσία.

Οι αλλαγές που εξετάζονται θα έχουν άμεση εφαρμογή στα σχέδια αναδιάρθρωσης των τραπεζών και στα προγράμματα εξυγίανσης ζημιογόνων ΔΕΚΟ που παίρνουν το δρόμο της ιδιωτικοποίησης.

newsbeast.gr