Επιστολή με την οποία δηλώνουν ότι αρνούνται να υπογράψουν τους συγκεκριμένους όρους εργασίας που προβλέπει η εγκύκλιος. απέστειλαν οι ελευθεροεπαγγελματίες Ιατροί του Ιατρικού Συλλόγου Λασιθίου προς το ΙΚΑ – ΕΤΑΜ.

Στην ανακοίνωσή τους οι γιατροί δηλώνουν

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες γιατροί του Ιατρικού Συλλόγου Λασιθίου, συγκεντρωθήκαμε τη Τρίτη στην αίθουσα συνεδριάσεων του Ιατρικού Συλλόγου, με αποκλειστικό θέμα συζήτησης τη παραπάνω εγκύκλιο.

Στη συζήτηση υπήρξε έντονος προβληματισμός για τον τρόπο με τον οποίο το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ προσπαθεί να παράσχει δήθεν πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας με ημίμετρα, χρησιμοποιώντας μάλιστα τα ιδιωτικά μας ιατρεία και μεταθέτοντας με ευτελή τρόπο τις ευθύνες του στις δικές μας πλάτες με τελικά θύματα τους ασφαλισμένους του.

Δηλαδή:

1.Οι όροι τους οποίους θέτει το ΙΚΑ προς εμάς κρίνονται τουλάχιστον πρόχειροι και ανεπαρκείς. Δημιουργούν πρόσθετα προβλήματα αντί να τα λύνουν.
Το υπερβολικά μικρό πλαφόν των 50 ή 80 επισκέψεων το μήνα όσο και το πλαφόν της συνταγογράφησης, που σύμφωνα με την εγκύκλιο θα γίνεται ΜΟΝΟ για τις συγκεκριμένες 50 ή 80 επισκέψεις (και για καμία επόμενη), κρίνεται απαράδεκτο !

Το γεγονός αυτό μάλιστα, προβλέπεται ότι θα αποτελέσει σημείο έντονης τριβής και διαμάχης μεταξύ των ασφαλισμένων και των γιατρών και εμείς δεν έχουμε καμία διάθεση να το υφιστάμεθα σε καθημερινή βάση μέσα στο χώρο των ιδιωτικών μας ιατρείων.

2.Η ένταξη του τ. ΤΑΞΥ στο ΙΚΑ σε μία τουριστική περιοχή όπως η δική μας αύξησε δραματικά τον αριθμό των ασφαλισμένων του ΙΚΑ σε σημείο τέτοιο που κατά κοινή ομολογία των συναδέλφων μας το πλαφόν των 50 ή 80 επισκέψεων θα καλύπτεται μέσα στη πρώτη κιόλας εβδομάδα κάθε μήνα.

Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα, για τις υπόλοιπες 3 εβδομάδες του μήνα, οι ασφαλισμένοι σας να επιβαρύνονται με δικά τους έξοδα τόσο για τις επισκέψεις στο γιατρό όσο και για τα φάρμακα και τις εξετάσεις.

Το γεγονός αυτό, μάλιστα, δεν αποκρύπτεται , αλλά ρητά και απροκάλυπτα αναφέρεται στην εν λόγω εγκύκλιο !

Στην εγκύκλιο επίσης αναφέρεται ότι δεν θα επιστρέφεται πλέον η δαπάνη αυτή στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με τη διαδικασία της έκτακτης περίθαλψης !

3.Η παρούσα χρονική περίοδος, μέχρι τη λειτουργία του νεοσυσταθέντος Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) κρίνεται ρευστή και πειραματική. Δεν κατανοούμε λοιπόν, τη βιασύνη του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ να θέσει ενυπόγραφους όρους και προϋποθέσεις εργασίας σε ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς, αφού σε 2 μήνες σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, θα κληθούμε οι γιατροί να απαντήσουμε στη νέα συνολική πρόταση για την εξυπηρέτηση του νέου φορέα που θα περιλαμβάνει συνολικά ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ και ΟΠΑΔ !

Για τους λόγους, λοιπόν, αυτούς ομόφωνα αποφασίσαμε:

1. Να τηρήσουμε στάση αποχής – αναμονής και να μην υπογράψουμε τους συγκεκριμένους όρους εργασίας με το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
2. Να επανεξετάσουμε τη στάση μας έπειτα από μία συνολική πρόταση που θα μας γίνει για εξυπηρέτηση του νέου φορέα (ΕΟΠΥΥ) τον Ιούνιο 2011.
3. Μνημονεύεται και βρίσκεται επίσης σε ισχύ η απόφαση της από 20-2-2011 Γενικής Συνέλευσης του Ιατρικού Συλλόγου Λασιθίου, σύμφωνα με την οποία οι ελευθεροεπαγγελματίες ιατροί εξυπηρετούμε ιδιωτικά τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ με ότι αυτό σημαίνει, η δε μη συμμόρφωση μέλους συνεπάγεται τη πειθαρχική του δίωξη.