Αυτή ήταν η εικόνα του κεντρικού σημείου του παλιού λιμανιού των Χανίων το πρωί της Τετάρτης (13/4) μετά την απομάκρυνση και των τελευταίων μπαζών από το κατεδαφισμένο ερείπιο του «λιμενικού περιπτέρου».

Ένας άπλετος χώρος περιπάτου και ένα πραγματικό αρχαιολογικό μνημείο, το τέμενος – γνωστό ως Γυαλί τσαμισί (το τζαμί της θάλασσας) – να έχει αναδειχθεί «απελευθερωμένο» από τον τσιμεντένιο «εναγκαλισμό» του κτιρίου του «λιμενικού περιπτέρου».

Παράλληλα το παλιό λιμάνι και η θέα προς το μοναδικό μνημείο του «Φάρου» είναι πλέον άπλετη από όλες τις πλευρές , ενώ εξαφανίστηκαν και οι «σκοτεινές πλευρές» που υπήρχαν Νότια του «λιμενικού περιπτέρου» όπου τις νύχτες αποτελούσαν χώρους υπαίθριου αποχωρητηρίου.

Η προσωρινή στρώση της περιοχής ολοκληρώνεται και αμέσως θα ξεκινήσει η εκπόνηση μελέτης σε συνεργασία του δήμου Χανίων και της 28ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων για την διαμόρφωση του χώρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Flashnews.gr , το πιθανότερο είναι να γίνει επέκταση του πλακόστρωτου που ήδη υπάρχει με τον ίδιο ακριβώς τρόπο ώστε να εμφανίζεται ένας ενιαίος χώρος.

Στο μεταξύ ήδη η 28η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων ξεκινά εργασίες απομάκρυνσης από το τέμενος των σοβάδων και των άλλων υλικών και παρεμβάσεων που είχαν γίνει στο μνημείο όταν «κολλήθηκε» πάνω του το τσιμεντένιο κτίριο του «λιμενικού περιπτέρου».

Flashnews.gr