Την ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους το καλοκαίρι του 2014 προαναγγέλλει εμμέσως ο πρόεδρος του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μέσω συνέντευξης που παραχώρησε στην εφημερίδα «Καθημερινή», υπό τον όρο ωστόσο ότι η Αθήνα θα τηρήσει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

Ωστόσο, όπως δηλώνει ο κ. Ντάισελμπλουμ, ακόμα δεν έχουν ληφθεί οι αποφάσεις αναφορικά με τη μορφή που θα λάβει η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, και εάν θα περιλαμβάνει τη διαγραφή μέρους των διμερών δανείων διάσωσης που έχουν παραχωρηθεί στην χώρα μας.

Υπενθυμίζεται ότι, έπειτα από το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους που υλοποιήθηκε στις αρχές του 2012, το μεγαλύτερο μέρος των ελληνικών ομολόγων διακατέχεται πλέον από τον επίσημο τομέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ήτοι τα κράτη μέλη της Ε.Ε.

Παράλληλα, ο κ. Ντάισελμπλουμ εκφράζει την ικανοποίησή του από τις επιδόσεις της Ελλάδας στην εφαρμογή του Μνημονίου και καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιδείξει ευελιξία και για τη χώρα μας, δηλαδή να μην απαιτήσει την εφαρμογή νέων δημοσιονομικών μέτρων το 2015-16.

Σημειώνεται ότι σε πρόσφατη έκθεσή της για την πορεία του προγράμματος προσαρμογής στη χώρα μας, η Κομισιόν έκανε λόγο για δημοσιονομικό κενό κατά τα έτη 2015 -2016, αναφέροντας ότι οι όποιες αποφάσεις για την αντιμετώπιση αυτού του κενού θα ληφθούν το φθινόπωρο με τον προϋπολογισμό του 2014, ενώ θέτει ως βασική προτεραιότητα του προγράμματος την ταχεία υλοποίηση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

newpost.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook