Ομόφωνη ήταν η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μινώα Πεδιάδας, για το πόρισμα του ορκωτού λογιστή επί του ελέγχου των διαχειριστικών χρήσεων 2006- 2010 της πρώην Δημοτικής Επιχείρησης Αρκαλοχωρίου. Στην συνεδρίαση που έγινε το βράδυ της Τετάρτης το Δ.Σ. ψήφισε υπέρ της συνέχισης του ελέγχου στα δημοτικά ταμεία.

Στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου αναφέρεται:

«Από τις πρώτες μας αποφάσεις ως νέο Δημοτικό Συμβούλιο Μινώα Πεδιάδας, μετά από πρόταση της Δημοτικής Αρχής, ήταν ο έλεγχος των τριών εταιρειών που λειτουργούσαν στους πρώην Δήμους, δηλαδή το Καστέλλι, το Αρκαλοχώρι και στη συνέχεια το Θραψανό, από ορκωτούς λογιστές σχετικά με τις διαχειριστικές χρήσεις της πενταετίας 2006 -2010.

Η απόφασή μας αυτή στηρίχθηκε αφενός στη δέσμευσή μας για διαφάνεια και αφετέρου στην ανάγκη να προσδιορίσουμε επακριβώς τι παραδίδεται και τι παραλαμβάνουμε ως Δημοτική Αρχή στα πλαίσια έναρξης της λειτουργίας του νέου Καλλικρατικού Δήμου.

Σε καμία περίπτωση δεν προσωποποιούνταν απέναντι στις πρώην Δημοτικές Αρχές, οι οποίες αυτονόητα θα έπρεπε να έχουν συναινέσει σε αυτόν τον έλεγχο.

Η καθυστέρηση παράδοσης του πορίσματος που συζητήσαμε σήμερα και αφορά στην πρώην Δημοτική Επιχείρηση Αρκαλοχωρίου οφείλεται:

1) στην αδυναμία της τεχνικής μας υπηρεσίας να ανταποκριθεί σε αίτημα του ορκωτού λογιστή για έλεγχο συγκεκριμένου μέρους έργων που είχε εκτελέσει η πρώην ΔΕΠΑ, προκειμένου να διαπιστωθεί ο πραγματικός βαθμός ολοκλήρωσής τους.

2) στο γεγονός ότι προηγήθηκε η ολοκλήρωση του ελέγχου της πρώην Δημοτικής Επιχείρησης Ανάπτυξης και Τεχνικών Έργων Καστελλίου (ΔΕΑΤΕΚ).

Το θέμα του πορίσματος και οι συνέπειές του αφορούν όλους μας, γιατί τελικά το όποιο κόστος θα κληθεί να το πληρώσει ο νέος Δήμος και κατά συνέπεια οι δημότες του.

Για τον καταλογισμό τυχόν πειθαρχικών ευθυνών και κυρώσεων αρμόδια είναι τα όργανα της Πολιτείας. Το Δημοτικό Συμβούλιο δε μπορεί να μετατραπεί σε Δικαστικό Σώμα.

Με βάση τα παραπάνω:

Αποφασίζουμε να ζητήσουμε την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης του πορίσματος, από όλους τους αρμόδιους κρατικούς φορείς και δικαστικές αρχές (γεγονός που έχει εξάλλου ήδη ξεκινήσει με την αυτεπάγγελτη διερεύνηση της πρώην Δημοτικής Επιχείρησης Αρκαλοχωρίου από το ΣΔΟΕ) και παραμένουμε σταθεροί στην αρχή της διαφάνειας, της νομιμότητας και της λογοδοσίας, πιστεύοντας ότι όποιοι διαχειρίστηκαν και διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα θα πρέπει να υπόκεινται σε έλεγχο και μάλιστα δημόσιο.

Πρόθεσή μας δεν είναι ο καταλογισμός ευθυνών όπου δεν υπάρχουν, αλλά παράλληλα δεν επιδιώκουμε τη συγκάλυψη κανενός.

Εάν, στα πλαίσια της διερεύνησης της υπόθεσης τόσο σε οικονομικό όσο και σε πειθαρχικό επίπεδο, προκύψουν ευθύνες, όχι μόνο θα πρέπει να αποδοθούν, αλλά επιπλέον θα πρέπει να κοστολογηθούν και θα απαιτηθούν τα χρήματα από τους ίδιους, αντί να τα επωμιστούν οι δημότες.

Σε κάθε περίπτωση η απόφασή μας παραμένει σταθερή και αταλάντευτη: ΟΛΑ ΣΤΟ ΦΩΣ!»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook