Η εταιρεία Tokyo Electric Power Co (Tepco), στην οποία ανήκει ο πυρηνικός σταθμός Φουκουσίμα Νταϊίτσι όπου έχει προκληθεί πυρηνική κρίση μετά το σεισμό της 11ης Μαρτίου στην Ιαπωνία, θέλει να θέσει ξανά σε λειτουργία έναν άλλο αντιδραστήρα της, η λειτουργία του οποίου είχε σταματήσει έπειτα από σεισμό το 2007, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της εταιρείας.

Ο Μασατάκα Σιμίζου, πρόεδρος της Tepco, διευκρίνισε ότι θα γίνει προσπάθεια να ξανατεθεί σε λειτουργία ο αντιδραστήρας αριθμός 3 στον πυρηνικό σταθμό Κασιβαζάκι Καρίβα στη Νιιγκάτα, στη βορειοδυτική Ιαπωνία.

Τον Ιούλιο του 2007, σεισμός 6,8 βαθμών είχε προκαλέσει πυρκαγιά κοντά σε ηλεκτρικό μετασχηματιστή του αντιδραστήρα αριθμός 3 του σταθμού Κασιβαζάκι Καρίβα. Έκτοτε ο αντιδραστήρας αυτός έχει τεθεί εκτός λειτουργίας.

Ο Σιμίζου προσέθεσε ότι η Tepco σκοπεύει να ολοκληρώσει την αντισεισμική ενίσχυση του αντιδραστήρα αυτού ως το τέλος του έτους, με την ελπίδα να επιταχυνθεί μια ενδεχόμενη επαναλειτουργία του, η οποία θα βοηθήσει στην αναπλήρωση της ηλεκτρικής ενέργειας που δεν παράγεται πλέον από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα.

\”Όσον αφορά τον αντιδραστήρα αριθμός 3 ελπίζουμε να ολοκληρώσουμε τις εργασίες για τη βελτίωση της ανθεκτικότητάς του στους σεισμούς ως το τέλος του έτους και να αρχίσει η διαδικασία για να πάρει έγκριση (για την επανάληψη της λειτουργίας του)», δήλωσε ο Σιμίζου σε δημοσιογράφους στο Τόκιο.

Η Tepco εργάζεται επίσης για την αποκατάσταση της λειτουργίας των αντιδραστήρων αριθμός 2 και αριθμός 4 του σταθμού αυτού, μολονότι δεν έχει τεθεί χρονοδιάγραμμα για μια έναρξη της λειτουργίας τους.

Τρεις από τους συνολικά επτά αντιδραστήρες των 1.100 μεγαβάτ στον Κασιβαζάκι Καρίβα στη βορειοδυτική Ιαπωνία, που είναι ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός της χώρας, παραμένουν εκτός λειτουργίας μετά τον σεισμό του Ιουλίου του 2007.

Εξετάζεται σχέδιο αποζημίωσης

Η εταιρία Tokyo Electric Power Co, η οποία διαχειρίζεται τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, ανακοίνωσε ότι ετοιμάζει σχέδια για αποζημίωση αυτών που επλήγησαν από την κρίση, αλλά πρόσθεσε ότι τίποτα συγκεκριμένο δεν έχει αποφασιστεί.

Σε συνέντευξη Τύπου στο Τόκιο, ο πρόεδρος της Tepco Μαζατάκα Σιμίζου αρνήθηκε να διευκρινίσει εάν θα παραιτηθεί από τη θέση αυτή.

«Η μεγαλύτερή μου ευθύνη είναι η επίλυση της κατάστασης στο σταθμό της Φουκουσίμα, η πλήρης υποστήριξη των ανθρώπων που απομακρύνθηκαν από τις περιοχές που ζούσαν ως τώρα και η εξασφάλιση της ηλεκτροδότησης το συντομότερο δυνατό. Ετσι, δεν είμαι σε θέση να σάς πω εάν θα παραιτηθώ ή όχι», τόνισε ο Σιμίζου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook