Τα νεογέννητα μωρά που κοιμούνται στο ίδιο κρεβάτι με τους γονείς τους, διατρέχουν έως και 5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο αιφνιδίου θανάτου, ακόμα και αν δεν συντρέχουν άλλοι παράγοντες κινδύνου, αναφέρει νέα επιστημονική μελέτη. Οι ερευνητές από την Σχολή Υγιεινής & Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου εξέτασαν στοιχεία από 1.472 βρέφη τα οποία έχασαν τη ζωή τους από σύνδρομο αιφνιδίου θανάτου των βρεφών και 4.679 ανάλογης ηλικίας, υγιή μωρά.

Το σύνδρομο αιφνιδίου θανάτου των βρεφών περιγράφει τον αιφνίδιο θάνατο ενός φαινομενικά υγιούς μωρού, για άγνωστους λόγους. Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, όταν τα μωρά δίχως παράγοντες κινδύνου κοιμόντουσαν στην κούνια τους οι πιθανότητες αιφνιδίου θανάτου ήταν 0,08 στις 1.000, αλλά όταν κοιμόντουσαν στο ίδιο κρεβάτι με τους γονείς τους αυξάνονταν σε 0,24 στις 1.000. Αν μάλιστα οι γονείς έπιναν, κάπνιζαν ή/και έκαναν χρήση ουσιών, ο κίνδυνος αυξανόταν κατακόρυφα.

“Με βάση τα ευρήματά μας, υπολογίσαμε ότι θα μπορούσε να αποφευχθεί το 81% των θανάτων που συνέβησαν σε μωρά που κοιμόντουσαν με τους γονείς τους”, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Μπομπ Κάρπεντερ. Προσθέτει, ότι τα μωρά δεν πρέπει να εκδιωχθούν από την άνεση του κρεβατιού των γονιών τους, αλλά τα στοιχεία δείχνουν ότι θα έχουν έναν πιο ασφαλή ύπνο όταν κοιμούνται μόνα τους στην κούνια στο ίδιο δωμάτιο με τους γονείς τους.  

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση “BMJ Open”, κάθε νέος γονιός θα πρέπει να σταθμίσει τους κινδύνους που κρύβονται όταν μοιράζεται το ίδιο κρεβάτι με το νεογέννητο μωρό και να λάβει τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα.

\”Κεντρικό μήνυμα μας παραμένει ότι, το ασφαλέστερο μέρος για ένα μωρό να κοιμηθεί για τους πρώτους έξι μήνες, είναι σε μια κούνια ή σε ένα κρεβάτι στο ίδιο δωμάτιο με τους γονείς”, τονίζουν οι ερευνητές.

news.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook