Οι δύο γιοι του πρώην προέδρου της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ τέθηκαν υπό κράτηση για 15 ημέρες στο πλαίσιο της έρευνας για τη χρήση βίας εναντίον των διαδηλωτών στη διάρκεια των λαϊκών εξεγέρσεων τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, ανακοινώθηκε από την κρατική τηλεόραση.

«Για τις ανάγκες της έρευνας, αποφασίστηκε ο Γκαμάλ και ο Αλάα και τεθούν υπό κράτηση για ένα διάστημα 15 ημερών», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Οι δύο γιοι Μουμπάρακ κατηγορούνται ότι υποκίνησαν τις επιθέσεις εναντίον των διαδηλωτών την περίοδο από τις 25 Ιανουαρίου ως τις 11 Φεβρουαρίου όταν ο πατέρας τους εξαναγκάστηκε σε παραίτηση. Περίπου 800 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις εξεγέρσεις.

Σύμφωνα με πηγή των δυνάμεων ασφαλείας, οι γιοι του Μουμπάρακ βρίσκονται καθ\’οδον για την φυλακή Τόρα στο Κάιρο από το Σαρμ ελ-Σέιχ, όπου ανακρίνονταν.

Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε επίσης πως ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της ανάκρισης του Χόσνι Μουμπάρακ στο διεθνές νοσοκομείο του θερέτρου αυτού στο Σινά.

Η ανάκριση του αιγύπτιου πρώην προέδρου άρχισε χθες Τρίτη, αλλά διακόπηκε για λίγο όταν ο Μουμπάρακ μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με καρδιακά προβλήματα.

Ο Μουμπάρακ και οι γιοι του θα αντιμετωπίσουν την αιγυπτιακή δικαιοσύνη για τη χρήση βίας εναντίον των διαδηλωτών.

Επίσης θα ανακριθούν για τις κατηγορίες «χρησιμοποίησης του δημόσιου χρήματος». Αν δεν συνεργαστούν αντιμετωπίζουν την πιθανότητα να συλληφθούν, προέβλεψε ο υπουργός Εσωτερικών Μανσούρ αλ-Ισάουι.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Αμπντελ Αζίζ αλ Γκουίντι διευκρίνισε στο πρακτορείο Mena πως η ανάκριση του Αλάα και του Γκαμάλ αφού τις βιαιότητες και πως το θέμα των καταχρήσεων ανήκει σε άλλη υπηρεσία.

Την Κυριακή ο Μουμπάρακ μίλησε για πρώτη φορά δημόσια μετά δυο μήνες και υπερασπίστηκε την «ακεραιότητά» του. Αρνήθηκε τις κατηγορίες για κατάχρηση χρημάτων και δήλωσε πως είναι θύμα μια εκστρατείας δυσφήμισης.

Το γεγονός ότι ο Μουμπάρακ ανακρίθηκε δεν σημαίνει ότι αρχίζει η δίκη του, αλλά αποτελεί ένα πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Το στρατιωτικό καθεστώς έχει παγώσει τις καταθέσεις του Μουμπάρακ στην Αίγυπτο και έχει προχωρεί στις απαιτούμενες ενέργειες για το πάγωμα των κεφαλαίων που μπορεί να διαθέτει στο εξωτερικό.

Τα μέτρα αυτά κατά του Μουμπάρακ φαίνονται πολύ δειλά για την πλειοψηφία του αιγυπτιακού λαού, ο οποίος απαιτεί ο πρώην πρόεδρος να προσαχθεί σε δίκη.

Αντικρουόμενες εκτιμήσεις για την «καρδιακή κρίση» του Μουμπάρακ

Ένα ελικόπτερο του στρατού προσγειώθηκε κοντά στο νοσοκομείο του Σαρμ ελ Σέιχ όπου νοσηλεύεται ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ για να τον μεταφέρει στο Κάιρο, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο αλ Τζαζίρα. Το σύντομο ρεπορτάζ του τηλεοπτικού δικτύου, το οποίο επικαλέστηκε αυτόπτες μάρτυρες, δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες, ενώ δεν έχει υπάρξει ακόμη επίσημη επιβεβαίωση.

Μία πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας είχε δηλώσει νωρίτερα ότι ο Μουμπάρακ αναμένεται να μείνει στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται καθώς έχει τεθεί σε κατ\’ οίκον περιορισμό για όσο διάστημα συνεχίζονται οι έρευνες για φόνους διαδηλωτών και κατάχρηση δημοσίου χρήματος.

Ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ, διακομίσθηκε στην μονάδα εντατικής νοσηλείας νοσοκομείου, στην περιοχή του φημισμένου θερέτρου Σαρμ ελ-Σέϊχ, την Τρίτη με «σοβαρό καρδιακό επεισόδιο», όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση και ενώ ανακρινόταν στο πλαίσιο έρευνας για τους υπαίτιους των δολοφονιών διαδηλωτών τις ημέρες της λαϊκής εξέγερσης, αλλά και για θέματα διαφθοράς εις βάρος του κράτους.

Οι στρατιωτικοί που έχουν αναλάβει την εξουσία στη Αίγυπτο, μετά την αποχώρηση του Μουμπάρακ, έχουν γίνει αποδέκτες το τελευταίο χρονικό διάστημα ιδιαίτερα έντονων πιέσεων από διαδηλωτές στην εμβληματική πλέον για τις λαϊκές διεκδικήσεις πλατεία Ταχρίρ του Καίρου, προκειμένου να προχωρήσουν στην προσαγωγή σε δίκη του έκπτωτου προέδρου Μουμπάρακ και των στελεχών του καθεστώτος του. Την Τρίτη στρατιώτες διέλυσαν πενθήμερη καθιστική διαμαρτυρία στην πλατεία με τα παραπάνω αιτήματα, μεταξύ άλλων.

Οι πληροφορίες που διαρρέουν για την πραγματική κατάσταση της υγείας του είναι αλληλοσυγκρουόμενες. Άλλες αναφέρουν ότι νοσηλεύεται σε μονάδα εντατικής θεραπείας, εξαιτίας «καρδιακής κρίσης», που υπέστη κατά τη διάρκεια της εξέτασης από τους ανακριτές του και άλλες υποστηρίζουν ότι είναι σε αρκετά καλή κατάσταση που του επιτρέπει να απαντήσει στις ερωτήσεις των ανακριτών στο νοσοκομείο όπου βρίσκεται στο θέρετρο Σαρμ ελ Σέϊχ, στην Κόκκινη Θάλασσα.

«Θέλουμε τα λεφτά μας, θέλουμε να δικαστούν οι κλέφτες», φώναζαν διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν έξω από το νοσηλευτικό ίδρυμα, στο πανάκριβο θέρετρο, όπου ο Μουμπάρακ περνούσε τον περισσότερο χρόνο του το τελευταίο διάστημα, πριν αναγκαστεί να εγκαταλείψει μετά από 30 χρόνια την εξουσία.

Ο δημόσιος κατήγορος κλήτευσε τον Χόσνι Μουμπάρακ, την Κυριακή για το θέμα των θανάτων διαδηλωτών αλλά και της υπεξαίρεσης δημοσίου χρήματος. Στην πρώτη δημόσια δήλωσή του από την ημέρα που εξέπεσε από το αξίωμά του, ο Μουμπάρακ αντέκρουσε τις κατηγορίες και εξέφρασε την έκπληξη και την απογοήτευσή του για την αντιμετώπιση που του επιφυλάχθηκε. Εν τω μεταξύ δύο από τους γιους του, ο Γκαμάλ και ο Αλαά συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο πρώην υπουργών του καθεστώτος που τελούν υπό ανάκριση για αδικήματα εις βάρος του κράτους και των πολιτών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook