Υψίστης προτεραιότητας χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι το ζήτημα της αντιμετώπισης της ανεργίας στους νέους, σε ανοιχτή επιστολή του που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Ο Χέρμαν βαν Ρομπάι υπογραμμίζει ότι το θέμα της ανεργίας στους νέους είναι ένα από τα πιο επιτακτικά προς επίλυση ζητήματα για την ΕΕ των 27.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου θα είναι μία ευκαιρία για την αύξηση των προσπαθειών σε όλα τα επίπεδα γύρω από έναν κοινό στόχο: να στείλουμε πίσω στον εργασιακό χώρο ή στην εκπαίδευση τους νέους» σημειώνει, προσθέτοντας:

«Πρέπει να τους δώσουμε εγγυήσεις ότι τέσσερις μήνες μετά την αποφοίτησή τους από το σχολείο, είτε θα κάνουν πρακτική, είτε θα σπουδάζουν ή θα εργάζονται».

Οι υπουργοί της ΕΕ συμφώνησαν στις αρχές του χρόνου στη λήψη μέτρων για την διασφάλιση ότι άτομα κάτω των 25 ετών θα δέχονται κάποια εργασιακή πρόταση ή θα εκπαιδεύονται στον εργασιακό χώρο στο πλαίσιο μία πρωτοβουλίας ύψους έξι δισεκατομμυρίων ευρώ για την αντιμετώπιση της ανεργίας στους νέους στις ευρωπαϊκές αυτές χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο.

Ο κίνδυνος κοινωνικών ταραχών είναι ορατός και οι έρευνες προειδοποιούν για «χαμένες γενιές» ανέργων και των παιδιών τους.

Ο Χέρμαν βαν Ρομπάι τονίζει ότι χρειάζεται να γίνουν προπαρασκευαστικές εργασίες ώστε τα σχέδια για την βοήθεια των νέων να είναι «πλήρως λειτουργικά» μέχρι τον προσεχή Ιανουάριο.

Επισημαίνει, επίσης, ότι τα επίπεδα της ανεργίας διαφέρουν πολύ από χώρα σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για την ΕΕ συνολικά το ποσοστό της ανεργίας ανέρχεται σε 10,9%, ενώ στην Ευρωζώνη των 17 χωρών-μελών ανήλθε τον Μάρτιο σε ποσοστό ρεκόρ 12,1%, από τον εργαζόμενο πληθυσμό, όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία. Στις ΗΠΑ ανέρχεται σε 7,6%.

Μεταξύ των χωρών της ΕΕ, το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στην Αυστρία (4,7%), στη Γερμανία ανέρχεται σε 5,4% και στο Λουξεμβούργο σε 5,7%, ενώ τα υψηλότερα ποσοστά παρατηρούνται στην Ελλάδα 27,2%, στην Ισπανία 26,7% και στην Πορτογαλία 17,5%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που εκδόθηκαν στα τέλη Απριλίου.

in.gr