Η ανάδειξη ταλέντων από τα τμήματα υποδομής του Κισσαμικού, που θα μπορέσουν να κάνουν το άλμα στην καριέρα τους, όπως ο Αντώνης Ντεντάκης που πρόσφατα πήρε μεταγραφή στην πρώτη ομάδα του Πλατανιά, αλλά και που θα στελεχώσουν μελλοντικά την πρώτη ομάδα των \”γαλανόλευκων\”αποτελεί τον βασικό στόχο για την Ακαδημία του συλλόγου, σύμφωνα με τον Παναγιώτη Λαγουδάκη.
Ο πρόεδρος της Ακαδημίας Ποδοσφαίρου σε συνέντευξή του για λογαριασμό της ομάδας ανέφερε αναλυτικά τα εξής:

«Στην Ακαδημία τη δική μας είναι περίπου 120 παιδιά ενεργά. Έχουμε κάθε εβδομάδα αποστολή δύο λεωφορείων, αν βάλουμε το μήνα 4,5 εβδομάδες έχουμε περίπου 9 λεωφορεία το μήνα. Κατά συνέπεια αν το συγκρίνουμε με ένα σχολείο, που το σχολείο έχει να κάνει 2-3 εκδρομές το χρόνο, εμείς έχουμε περίπου 80-90 εκδρομές τη σεζόν στον Κισσαμικό. Τα παιδιά είναι όλα ντυμένα με στολή αγώνα, φόρμα προπόνησης, φόρμα αποστολής, τσάντα, ενιαία στολή και τα αγοράζουν όλα αυτά σε τιμή κόστους. Όσο τα παίρνουμε εμείς τόσο τα αγοράζουν και τα παιδιά. Στο οικονομικό κομμάτι, πέρσι είχαμε θετικό ισοζύγιο οικονομικό. Φέτος ήταν πάρα πολύ αυξημένα τα έξοδα και πάλι θα προσπαθήσουμε να μην έχουμε παθητικό ισοζύγιο. Βέβαια μέσα είναι και οι συνδρομές οι δικές μας, οι χορηγοί κτλ. Δεν είναι μόνο οι συνδρομές των γονιών. Είμαστε ένας ενεργός σύλλογος. Δεν είμαστε ένας σύλλογος πολιτιστικός. Ένα μικρό σχολείο. Έχουμε κάθε εβδομάδα υποχρεώσεις αγωνιστικές και τις μικρότερες ηλικίες, προτζούνιορ και αρχάριοι, που δεν κατεβαίνουν στα πρωταθλήματα, για να το καλύψουμε αυτό το αγωνιστικό κομμάτι έχουμε διοργανώσει ήδη τέσσερα τουρνουά στο Καστέλι και άλλο ένα είναι εντός ημερών να γίνει και δύο που έχουμε συμμετάσχει φέτος, ένα στα Χανιά στη Νέα Κυδωνία και ένα στο Ηράκλειο στο «Creta Cup». Στις αγωνιστικές επιτυχίες φέτος παρόλο που δεν πήραμε κάποιο κύπελλο ή δεν πήραμε μέρος σε κάποιο τελικό πρωταθλήματος, όλες οι αγωνιστικές ομάδες ήταν μέσα στην πρώτη πεντάδα στα αντίστοιχα πρωταθλήματα που διοργανώθηκαν από την Ε.Π.Σ. Χανίων. Σε σύνολο 20 ομάδων περίπου ανά πρωτάθλημα. Ένας άλλος στόχος της Ακαδημίας είναι να προάγει αγωνιστικά παιδιά μιας απομακρυσμένης περιοχής, όπως είναι η Κίσσαμος, βοηθώντας τα να πάνε σε υψηλότερου επιπέδου ομάδες. Ένα παράδειγμα είχαμε πέρσι τους Γιουρουκάκη, Σκαλιδάκη, που πήγαν στην ομάδα Κ17 του Πλατανιά και φέτος ο Ντεντάκης έκανε το άλμα στην καριέρα του με τη μεταγραφή του στην πρώτη ομάδα του Πλατανιά. Πέρα από το αθλητικό κομμάτι έχουμε σκοπό και της γενικότερης διαπαιδαγώγησης των παιδιών. Αυτό έχει να κάνει και με τη γενικότερη μόρφωσή τους, όπως για παράδειγμα φέτος που ξεκινήσαμε για πρώτη φορά να κάνουμε δωρεάν μαθήματα πληροφορικής σε αναγνωρισμένη σχολή ECDL της περιοχής από έμπειρους καθηγητές, που ήταν εντελώς δωρεάν για τα παιδιά της Ακαδημίας. Συν ότι έχουμε στα σκαριά μια νέα ημερίδα με τον Αστυνομικό Διευθυντή να μιλήσει στα παιδιά για τα τροχαία, που είναι μια μάστιγα της περιοχής. Δυστυχώς στο Καστέλι έχουμε πάρα πολλά δυστυχήματα κάθε χρόνο, συνήθως με μηχανάκια και συνήθως με παιδιά τέτοιων ηλικιών. Μια δεύτερη ημερίδα που θέλουμε να κάνουμε αφορά την διατροφή των παιδιών, που είναι επίσης ένα πανελλήνιο φαινόμενο, που τα παιδιά της Ελλάδος δεν τρέφονται σωστά. Θα μιλήσουν διακεκριμένοι διατροφολόγοι. Έχουμε μιλήσει με 1-2 από ομάδες Super League, πέρα από του Πλατανιά έχουμε μιλήσει με του ΟΦΗ, αλλά και με κάποια αναγνωρισμένη διατροφολόγο που έχει γραφείο στα Χανιά».

Για το αν οι συνεχόμενοι άνοδοι της πρώτης ομάδας έδωσαν κίνητρο για εγγραφή περισσοτέρων παιδιών στην Ακαδημία:

«Οι αγωνιστικές επιτυχίες της μεγάλης ομάδας είναι από μόνες τους μια διαφήμιση για όλα τα μικρά παιδιά».

Για το αν μπορεί μελλοντικά ο Κισσαμικός να στηρίζεται σε παίκτες από τα τμήματα υποδομής του:

«Αυτός είναι ο αυτοσκοπός του τωρινού συμβουλίου. Ομάδες χωρίς ντόπιο στοιχείο πιστεύω ότι είναι καταδικασμένες σε κάποια στιγμή να πάρουν τη φθίνουσα πορεία. Σαφώς και μόνο οι ντόπιοι ποδοσφαιριστές δεν μπορούν να στελεχώσουν μια ομάδα εθνικών κατηγοριών, θέλουμε 5-10, ίσως και 15, αναγνωρισμένης αξίας ποδοσφαιριστές, αλλά θέλουμε και μια δεκάδα με Καστελιανούς ποδοσφαιριστές που θα δώσουν τουλάχιστον παραπάνω στο συναισθηματικό αν όχι και στο αγωνιστικό κομμάτι».

Για το ανταγωνιστικό πρόσωπο που έδειξαν φέτος οι ομάδες της Ακαδημίας και για το αν αποτελούν αυτοσκοπό οι τίτλοι:

«Τα παιδιά χαίρονται με τις αγωνιστικές επιτυχίες. Περισσότερο έχει να κάνει με τη χαρά των παιδιών και όχι με το ότι αποτελεί αυτοσκοπό μας να πάρουμε ένα πρωτάθλημα. Αλλά παρόλα αυτά το ότι ήταν όλες οι ομάδες στην πρώτη πεντάδα αυτό σημαίνει ότι είχαμε ένα υψηλό επίπεδο στο σύνολο της Ακαδημίας και αυτό μας χαροποιεί. Αυτοσκοπός δεν είναι το πρωτάθλημα. Πρέπει να υπάρχει όμως ένας στόχος. Μέσα από τη διαδρομή για να φτάσουμε σ’ αυτό το στόχο πρέπει να χαιρόμαστε το παιχνίδι για να γινόμαστε καλύτεροι αθλητές. Εξάλλου ένας ορισμός της ευτυχίας είναι ότι πρέπει να βάζουμε ένα στόχο και να χαιρόμαστε τη διαδρομή».

Λευτέρης Αντωνακάκης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook