Ανεβάζουν ρυθμούς για την καταπολέμηση της ανεργίας οι Ευρωπαίοι, καθώς ο ένας μετά τον άλλον οι Ευρωπάιοι αξιωματούχοι, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη δραματική αύξηση της ανεργίας, κυρίως στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.

Ήδη, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) θα διαθέσει κεφάλαια ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ για επενδύσεις σε χώρες με υψηλή ανεργία στους νέους.

«Η ΕΤΕπ θα διαθέσει φέτος και τα επόμενα δύο χρόνια περίπου 70 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της κρίσης και την καταπολέμηση της ανεργίας», αναφέρει σε συνέντευξή του προς την εφημερίδα Bild ο πρόεδρος της ευρωπαϊκής τράπεζας Βέρνερ Χόιερ.

Πρόκειται για μια αύξηση της τάξεως του 40%, σύμφωνα με τον γερμανό τραπεζίτη. Τα σχέδια της ΕΤΕπ συνιστούν ένα σαφές μήνυμα που λέει ότι η ΕΕ δεν εγκαταλείπει στην τύχη τους τις χώρες-μέλη που στο πλαίσιο της δημοσιονομικής τους εξυγίανσης και της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητάς τους καλούνται να εφαρμόσουν επώδυνες περικοπές και μεταρρυθμίσεις.

«Η χορήγηση ευνοϊκών δανείων θα εξαρτάται από τη δημιουργία θέσεων μαθητείας καθώς η καταπολέμηση της νεανικής ανεργίας παίζει καθοριστικό ρόλο για την ΕΤΕπ», εξηγεί ο κ. Χόιερ, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, προσθέτοντας ότι οι όροι δανειοδότησης θα πρέπει να αξιοποιηθούν ως κίνητρα από τις εταιρείες προκειμένου αυτές να δώσουν μια ευκαιρία σε άνεργους νέους.

Ωστόσο, και ο ίδιος ο πρόεδρος της ΕΤΕπ παραδέχεται ότι τα μέτρα της ευρωπαϊκής τράπεζας δεν επαρκούν από μόνα τους για την επίλυση του προβλήματος. «Επιτυχία μπορούμε να σημειώσουμε μόνο μαζί με τους άλλους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τις χώρες-μέλη», διευκρινίζει.

Η Bild υπενθυμίζει ότι η ανεργία στους νέους της δυτικής Μακεδονίας υπερβαίνει το 72%, ενώ στην ανατολική Βαυαρία η νεανική ανεργία μόλις που ξεπερνά το 4%. Στο ίδιο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι στην Ευρώπη πάνω από 73 εκατομμύρια νέοι κάτω των 25 ετών δεν έχουν δουλειά, κάνοντας λόγο για μια «χαμένη γενεά».


newsbeast.gr