Τελευταία ενημέρωση 12:05 μμ

Τέσσερεις επιχειρήσεις, έξι οχήματα (εκ των οποίων δύο JCB και ένα φορτηγό), άγνωστος  – προς το παρόν – αριθμός οικόσιτων ζώων (κότες – κουνέλια – σκυλιά – αιγοπρόβατα) καλλιέργειες (ελαιόδεντρα – πορτοκαλιές – αμπέλια) και χορτολιβαδική και δασική βλάστηση, αποτεφρώθηκαν απο την πύρινη λαίλαπα που έπληξε στην διάρκεια της νύχτας μέχρι και τις πρωινές ώρες το νομό Χανίων.

Πρωτοφανές ήταν το σκηνικό τρόμου που επικράτησε στο Νομό Χανίων ο οποίος από τα μεσάνυχτα βρέθηκε σε πύρινο κλοιό με σύμμαχο τους νότιους ανέμους που άγγιξαν τα 9 – 10 μποφόρ με συνέπεια οι πύρινες γλώσσες να απλώνονται ανεξέλεγκτα σε επιχειρήσεις και σπίτια.

Τα πιο επικίνδυνα μέτωπα ήταν στα Μεγάλα Χωράφια και το Βαμβακοπουλο, όπου κάηκαν βιομηχανικές μονάδες ενώ εκκενώθηκαν και σπίτια.

Πιο συγκεκριμένα στο Βαμβακόπουλο που η φωτιά μαίνονταν ανεξέλεγκτη όλη τη διάρκεια της νύχτας κάηκαν ολοσχερώς 3 επιχειρήσεις, ο Συνεταιρισμός Αλουμινοκατασκευαστών, μια επιχείρηση με αγροτικά προϊόντα και μια αντιπροσωπεια με βάρκες.

Στις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης, όλες οι πυρκαγιές ήταν σε πλήρη ύφεση, ενώ οι δυνάμεις πυρόσβεσης που δίνουν πραγματική μάχη με τις φλόγες και τις αναζωπυρώσεις δηλώνουν αισιόδοξες ότι σύντομα όλες οι εστίες θα έχουν τεθεί υπό πλήρη έλεγχο.

Στο σημείο συνολικά επιχείρησαν 14 πυροσβεστικά οχήματα, 2 εκ των οποίων κατέφθασαν από Ρέθυμνο και Ηράκλειο,  μεγάλος αριθμός πυροσβεστών, οχήματα των ΟΤΑ και του στρατού καθώς και εθελοντές, ενώ τελικά οι αρχικές εκτιμήσεις ότι οι δυνάμεις πυρόσβεσης θα ενισχυθούν με καναντέρ από την Αθήνα, δεν επαληθεύτηκαν.


Ολοκληρωτική καταστροφή στην αντιπροσωπεία με βάρκες


Η καταστροφή στο συνεταιρισμό Αλουμινοκατασκευαστών Ν. Χανίων

Στα Μεγάλα Χωράφια το σκηνικό από τη φωτιά ήταν επίσης εφιαλτικό καθώς οι φλόγες μπήκαν μέσα στα σπίτια χωρίς ωστόσο να έχουν αναφερθεί εκτεταμένες καταστροφές.σε οικίες.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι το χάος που επικράτησε στην περιοχή δεν έχει επιτρέψει να γίνει ακόμα καταγραφή των ζημιών, ενώ οι αναζωπυρώσεις από εστίες που είχαν τεθεί υπό έλεγχο, είναι διαρκείς.

Δείτε βίντεο με το μέτωπο που μαίνεται στα Μ. Χωράφια

Δύο ακόμα μέτωπα φωτιάς στην περιοχή Καφάρο στις Βουκολιές και στα Κεραμειά σήμαναν συναγερμό στις αρχές και τους κατοίκους.

Στα Κεραμειά υπάρχουν αναφορές ότι έχει καεί ένα αυτοκίνητο καθώς και αγροτικά μηχανήματα ενώ η πυρκαγιά στο Καφάρο τέθηκε στις 8:35 υπό έλεγχο αφού πρώτα οι φλόγες είχαν καταστρέψει 30 στρέμματα γεωργικής έκτασης.

Επί ποδός βρίσκονται όλες οι πυροσβεστικές δυνάμεις του Νομού Χανίων, οι οποίες ενισχύονται και από την υπόλοιπη Κρήτη, καθώς και η Αστυνομία αλλά και ο Στρατός.

Αναφορές για τραυματίες δεν έχουν γίνει, ωστόσο ο Νομός Χανίων βρέθηκε στην κυριολεξία στο έλεος των ανέμων και των πυρκαγιών.

Τη μάχη με τις φλόγες όλο το βράδυ έδωσαν μαζί με τους πυροσβέστες, κάτω από δύσκολες συνθήκες, και δεκάδες κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν.

Δείτε εικόνες καθώς και δηλώσεις που έκανε νωρίτερα το βράδυ ο Υπ. Πολιτικής Προστασίας κ. Τάσος Κουρουπακης από το Βαμβακόπουλο

Flashnews.gr – Γιάν.Ξ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook