Με μια κίνηση που θα αποτελέσει νομικά, ένα νέο όπλο στην ελληνική φαρέτρα, εφόσον η χώρα διεκδικήσει επιτέλους ως οφείλει τις περίφημες Γερμανικές αποζημιώσεις, η Κ.Ο. της Ν.Δ. προωθεί πρόταση νόμου με ένα άρθρο για την καταδίκη των εγκλημάτων του Ναζισμού.

Ήδη σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του flashnews.gr συντάσσεται η σχετική πρόταση νόμου που υπογράφουν οι βουλευτές της Ν.Δ., προκειμένου να ενισχυθεί το μέτωπο διεκδίκησης των Γερμανικών Αποζημιώσεων, του Κατοχικού Δανείου και της επιστροφής των λεηλατηθέντων αρχαιολογικών ευρημάτων.

Στο τελευταίο σκέλος ήδη έγινε γνωστό από τον αρμόδιο Αναπληρωτή Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Κώστα Τζαβάρα πως το Μουσείο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Pfahlbaumeseum επιβεβαίωσε ότι θα επιστρέψει τη λεία πολέμου εντός του Ιουνίου, και πιο συγκεκριμένα πρόκειται για 8.000 κομμάτια από αγγεία της νεολιθικής εποχής τα οποία προέρχονται από παράνομη ανασκαφή που έγινε το 1941 σε περιοχή κοντά στο Βελεστίνο και τα εξήγαγε παρανόμως στη Γερμανία αρχαιολόγος.

Άλλωστε εντός Ιουνίου επιστρέφουν οι κλεμμένες αρχαιότητες από το Γερμανικό Μουσείο, ωστόσο απαιτείται η δυναμική διεκδίκηση άμεσης επιστροφής και αρχαίων της Κνωσσού, της Γόρτυνας και της Φαιστού.

Ο Βουλευτής Ηρακλείου της Νέας Δημοκρατίας κ. Λευτέρης Αυγενάκης σε δήλωσή του αναφέρει:

«Το Μουσείο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας επιστρέφει εντός Ιουνίου 8.000 κομμάτια από αγγεία της νεολιθικής εποχής, από παράνομη ανασκαφή που έγινε το 1941 σε περιοχή κοντά στο Βελεστίνο.

Η είδηση αυτή είναι ένα, πρώτο, θετικό αποτέλεσμα των κυβερνητικών χειρισμών.

Η επιτυχία αυτή πιστώνεται στον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά, τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Δ. Αβραμόπουλο και τον Αν/τη Υπουργό Πολιτισμού κ. Κ. Τζαβάρα..

Το ζήτημα της επιστροφής των ελληνικών πολιτιστικών αγαθών που εκλάπησαν από τη χώρα μας, εντάσσεται στο ευρύτερο θέμα των αξιώσεων της Ελλάδας κατά της Γερμανίας για τις παραβιάσεις του δικαίου του πολέμου, στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου .

Η προσπάθεια διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων, του αναγκαστικού κατοχικού δανείου και της επανάκτηση των κλεμμένων αρχαιοτήτων, πρέπει να συνεχιστεί, με σωστό σχεδιασμό και με χαμηλούς τόνους, από όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας.

Οφείλει επιπλέον, το Υπουργείου Πολιτισμού να επικαιροποιήσει τη λίστα των κλεμμένων αρχαιοτήτων, δεδομένου ότι η πρώτη και μοναδική καταγραφή που έγινε, χρονολογείται το 1946 και η οποία θεωρείται ελλιπής.

Έτσι ενισχύεται το «οπλοστάσιο» της Κυβέρνησης με πλήρη κατάλογο των λεηλατιθέντων αρχαιοτήτων, άρα και της πραγματικής συνολικής αξίας του πολιτιστικού πλούτου που έχει κλαπεί, ενώ παράλληλα «μπλοκάρονται» οι αγοραπωλησίες σε μεγάλους οίκους εμπορίας και προώθησης έργων τέχνης, δεδομένου ότι αυτά ανήκουν στο Ελληνικό Κράτος, στον ελληνικό Λαό.

Είναι χρέος όλων των πολιτικών δυνάμεων του τόπου μας, να στηρίξουν την πρόταση νόμου που καταθέτουμε σήμερα, μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας με την οποία ζητούμε την καταδίκη των εγκλημάτων των κατοχικών δυνάμεων της Γερμανίας».

Flashnews.gr/ M. Αλεξάκης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook