Επιστημονική κατάκτηση για τους Έλληνες ιατρούς αποτελεί η απόκτηση παιδιού από 35χρονη, που πάσχει από νανισμό.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα των \”Νέων\”, η Ζωή επέβαλε στον εαυτό της 15 επώδυνα χειρουργεία, για να ψηλώσει και τελικά να αποκτήσει παιδί.

\”Μόνη μου γύριζα τις βίδες, (οι οποίες διέτρεχαν τα οστά της) κάθε έξι ώρες, έτσι ώστε να ψηλώνω ένα χιλιοστό την ημέρα. Ένιωθα πως δεν πονούσα, όταν δεν αναζητούσα την βοήθεια των άλλων\”, δήλωσε στην εφημερίδα η Ζωή.

Η νεαρή γυναίκα γεννήθηκε με αχονδροπλασία, την ποιο κοινή μορφή κληρονομούμενου νανισμού. Η συχνότητα εμφάνισης της νόσου είνια 1 προς 25.000, ενώ υπολογίζεται ότι στον δυτικό κόσμο τουλάχιστον 150.000 άνθρωποι πάσχουν από νανισμό.

Σημειώνεται, ότι το ύψος των γυναικών με αχονδροπλασία δεν ξεπερνά στην ενήλικη ζωή τους το 1,23 ενώ εκτός από το κοντό ανάστημα, αντιμετωπίζουν μια σειρά προβλημάτων: κοντά δάχτυλα, δυσανάλογο κεφάλι, σπονδυλική στένωση και άλλα.

Η πορεία προς το θαύμα

Τελικά, η λύση βρέθηκε στο νοσοκομείο ΚΑΤ, όπου ένας ορθοπεδικός εξειδικευόταν στις επιμηκύνσεις.

Η Ζωή υποβλήθηκε στο πρώτο χειρουργείο, όταν ήταν 12 ετών. Από τότε και μέχρι να κλείσει τα 15 χρόνια της, ακολούθησαν άλλες 14 επεμβάσεις. Υποβλήθηκε σε εξωτερική οστεοσύνθεση Ιλιζάροφ, μέθοδος που πήρε το όνομά της από τον Ρώσο ορθοπεδικό ο οποίος ανέδειξε τη δεκαετία του \’60 ότι μετά την οστεοτομία και με την απομάκρυνση τμημάτων του οστού, αναπλάσσονται καινούριος ιστός, αγγεία, νεύρα και μαλακά μόρια.

Έτσι δημιούργησε την εξωτερική οστεοσύνθεση των οστών, η οποία αποτελείται από βελόνες.

Οι πόνοι της, οι μήνες ακινησίας και η αποφασιστικότητά της την δικαίωσαν.

Όταν έκανε το πρώτο χειρουργείο, το ύψος της δεν ξεπερνούσε τα 110 εκατοστά. Σήμερα, το μέτρο δίπλα της δείχνει 1,52.

\”Ήθελα να σταματήσει ο κόσμος να με επεξεργάζεται ως κάτι αξιοπερίεργο και να με κοροϊδεύει. Πιο πολύ από όλα όμως, επιθυμούσα μία καθημερινότητα φυσιολογική, να μπορώ να αυτοεξυπηρετούμαι, να εργαστώ, να κάνω οικογένεια\”, λέει η Ζωή.

Η μεγαλύτερη κατάκτηση για εκείνη, είναι ο μόλις 2,5 μηνών γιος της.

\”Επέλεξα να υποβληθώ σε εξωσωματική, γιατί έπρεπε να σβήσω το προβληματικό γονίδιο από το οικογενειακό μας DNA. Ήθελα πρωτίστως να εξασφαλίσω ότι το παιδί μου, θα είναι υγιές, όπως και τα εγγόνια μου και τα δισέγγονά μου\”, δηλώνει.

news247.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook