Περίοδο χάριτος 48 μηνών με μηνιαία δόση έως το 30% του εισοδήματος προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης με τις τελικές ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» δάνεια που θα κατατεθεί στη Βουλή εντός της επόμενης εβδομάδας.

Σύμφωνα με δημοσιεύμα της εφημερίδας το Έθνος, το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί μέχρι τις 20 Ιουνίου και προβλέπει 48μηνη περίοδο με μηνιαία δόση μέχρι το 30% του εισοδήματος. Στις νέες ρυθμίσεις υπάγονται άνεργοι, φυσικά πρόσωπα με καθαρό ατομικό εισόδημα 15.000 ευρώ, οικογενειακό εισόδημα 25.000 ευρώ και 30.000 ευρώ για οικογένειες με τρία παιδιά και πάνω, καθώς και με άτομα με ποσοστό αναπηρίας 67% και πάνω.

Επίσης το νομοσχέδιο προβλέπει ότι στις ρυθμίσεις για τα στεγαστικά και ενυπόθηκα δάνεια μπορούν να υπαχθούν και δάνεια τα οποία βρίσκονται σε διακανονισμό, αλλά και οι δανειολήπτες εκείνοι που η τράπεζα δεν έχει καταγγείλει τη σύμβασή τους, όπως και όσοι καθυστερούν μέχρι δύο μήνες την καταβολή των μηνιαίων δόσεών τους.

Οι προϋποθέσεις για την υπαγωγή στο πρόγραμμα διευκόλυνσης του υπουργείου Ανάπτυξης είναι:

1. Η εμπράγματη εξασφάλιση της τράπεζας να είναι επί της κύριας κατοικίας.
2. Η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας που είναι υποθηκευμένη να μην ξεπερνά τις 180.000 ευρώ και τις 200.000 ευρώ για τις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες. Επίσης η αντικειμενική αξία της συνολικής ακίνητης περιουσίας να μην ξεπερνά τις 250.000 και 300.000 ευρώ αντίστοιχα.
3. Το σύνολο των καταθέσεων και της κινητής περιουσίας του οφειλέτη να μην ξεπερνά τις 10.000 ευρώ και τις 15.000 ευρώ για τις οικογένειες με τρία παιδιά και πάνω.
4. Το εισόδημα του οφειλέτη να έχει υποστεί μείωση τουλάχιστον 20% σε σχέση με το 2009.
5. Στις ρυθμίσεις λαμβάνεται υπόψη το καθαρό ατομικό εισόδημα και όχι το μεικτό και τα ανώτατα όρια καθορίζονται κλιμακωτά. Αν ο δανειολήπτης πληροί τις προϋποθέσεις του προγράμματος, η τράπεζα θα τον καλέσει για να υπογράψουν νέα σύμβαση μέσα σε διάστημα 55 ημερών.

Ποια είναι η διαδικασία

1. Ο οφειλέτης υποβάλει αίτηση προς την τράπεζα, στην οποία αναφέρονται τα πλήρη στοιχεία του, σαφές αίτημα για τη χρονική διάρκεια της περιόδου χάριτος και λεπτομερή και επικαιροποιημένα στοιχεία επικοινωνίας.
2. Η αίτηση πρέπει να συνοδεύεται από πλήρη φάκελο με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που θα καθοριστούν με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης, ενώ ο οφειλέτης θα πρέπει να υποβάλει και αίτηση του νόμου 1599/86 με πλήρη περιουσιακά και εισοδηματικά στοιχεία, καθώς και πλήρη περιγραφή των οφειλών τους προς όλους τους δανειστές.
3. Η τράπεζα επεξεργάζεται τον φάκελο του οφειλέτη σε διάστημα 25 εργάσιμων ημερών και αν πληρούνται οι προϋποθέσεις τον καλεί για να υπογράψουν νέα σύμβαση.
4. Αν υπάρχουν κάποιες παραλείψεις η τράπεζα καλεί τον δανειολήπτη να επιστρέψει μέσα σε 10 μέρες με συμπληρωματική αίτηση διόρθωσης και προσκόμισης στοιχείων.
5. Αν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις υπαγωγής στο πρόγραμμα η τράπεζα απορρίπτει την αίτηση και ενημερώνει τον οφειλέτη μέσα σε ένα μήνα.

newpost.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook