Με δόση ειρωνείας πριν από μερικά χρόνια, κάποιοι εύστοχα και σίγουρα όχι λάθος ανακάλυψαν τον όρο \”fashion police\” (αστυνομία μόδας),προσπαθώντας να λοιδορήσουν τους απανταχού κακόγουστους που αγνοώντας βασικούς κανόνες του dress code (κώδικας ντυσίματος) ντυνόταν \”όπως να ναι\”.

Σήμερα, για μια ακόμη φορά χαζεύοντας γύρω μου διαπιστώνω πως εκτός από την \”fashion police\”,πολύ περισσότερο έχουμε ανάγκη την αστυνομία που θα βάλει τάξη σε όλους εκείνους που μας \”βιάζουν\” το μάτι και την καθημερινότητα μας με τις κακόγουστες κατασκευές που κατάφεραν να χτίσουν εδώ και κει, με τη κάθε λογής παράγκα που αυτοσχέδια ο καθένας υλοποίησε,με τα \”τσαντίρια\” και τους \”μαχαλάδες\” που ακόμα και σήμερα ξεφυτρώνουν όπου μπορείς να φανταστείς.

Και καλά εσύ αγαπητέ μου μπορεί να μην έχεις ίχνος γούστου και αισθητικής…η πολεοδομία όμως τι ρόλο θα έπρεπε να παίζει; Το Τεχνικό Επιμελητήριο ; Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων ; Το ίδιο το αρμόδιο Υπουργείο….ακόμα.

Θέλουμε να \”ΕΞ-ΕΥΡΩΠΑΙΣΤΟΥΜΕ…κι η Τουρκιά δεν μας αφήνει…\”.Αυτό είναι για μένα το συμπέρασμα.

Οτι δυστυχώς το χουμε στο DNA μας,οτί μέσα μας ρέει και θα ρέει τουρκο-γύφτικο αίμα.Δεν εξηγείτε αλλιώς να βλέπεις αυτές τις εικόνες , σ αυτή την… \”ΚΟΥΑΣΙΜΟΔΙΑ\” πόλη όπως κάποιοι την χαρακτήρισαν κάποτε.

Γυρνάω τις μέρες τούτες σε υποτιθέμενες \”τουριστικές περιοχές\”…Τα ίδια …

Αισχρά Παραπήγματα που κάποιοι έφτιαξαν για να γίνουν επιχειρηματίες του Τουρισμού , με περίσσια δόση κακογουστιάς και κακομοιριάς.

Ελάτε να πάμε να αναζητήσουμε τις αντίστοιχες δικές μας ΑΜΜΟΥΔΑΡΕΣ – ΚΑΡΤΕΡΟΥΣ – ΧΕΡΟΣΝΗΣΟΥΣ – ΣΤΑΛΙΔΕΣ – ΜΑΛΙΑ κλπ σε τουριστικές περιοχές του εξωτερικού.\”Ψάξε Ψάξε δεν θα με βρεις….\”

Πονάει η καρδιά μου καθε φορά που πάω στην Αγία Πελαγία. Θα μπορούσε να ναι ένα δικό μας Monte Carlo.

Αντ αυτού να μην πω, πως την κατάντησαν με την ανοχή της ίδιας της κοινωνίας και της πολιτείας. Δηλαδή όλων εμάς.

Κι οι ίδιο οι αρχιτέκτονες ….Αυτοί που θα πρεπε να ναι φρουροί και θεματοφύλακες …Τεράστια η ευθύνη τους…

Πολλοί απ αυτούς μου θυμίζουν το \”πάρε χασάπη λεφτά – δώσ μου κρέας\” .

Μισοτελειωμένες οικοδομές, γιατί \”έπρεπε να μπούμε στο σπίτι, κι όταν τα παιδιά θα σπουδάσουν και θα αρραβωνιαστούν θα αποτελειώσουμε και τον από πάνω όροφο….\”.
Ούτε νοοτροπία βλαχό-μπαρόκ δεν ταιριάζει σε όλο αυτόν τον καραγκιόζ-μπερντέ.

Κρίμα…

Άλλη μια χαμένη ευκαιρία.

Γιατί όπως πολύ ορθά λέμε \”είμαστε ότι τρώμε\” , πολύ περισσότερο \”είμαστε αυτό που χτίζουμε και κατοικούμε\”.

Είμαστε περήφανοι για τη Κνωσό και την Ακρόπολη που κάποτε κάποιοι με πολιτισμό, ευαισθησία και καλαισθησία έχτισαν και έζησε νυν και αεί , αλλά οργιάζουμε γιατί δεν μπορούμε να συννενοηθούμε με τους υπόλοιπους ενοίκους να βάλουμε την ίδια τέντα σε μια παν – άσχημη πολυκατοικία-τέρας κακογουστιάς, που κάποιος εργολάβος της πλάκας (πιθανόν πρώην τσοπάνης) έχτισε όταν βρήκε περιθώριο να κάνει ακόμα μια αρπαχτή την εποχή του ανεξέλεγκτου οικοδομικού οργασμού.

Αυτή την Ελλάδα θα παραδώσουμε στα άμοιρα παιδιά μας, που καταδικάσαμε με τις επιλογές μας(πολιτικές και μη) να ζουν χωρίς πράσινο, σ ένα περιβάλλον που γκρεμίσαμε χωρίς δισταγμό τα πάντα που άφησαν πολιτισμοί και πολιτισμοί για να χτίσουμε τη δική μας (και συγμώμη που θα το πω…) μaλ@κι@.

Κώστας Συλιγάρδος
Δημοσιογράφος

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook