Στο χορό των κινητοποιήσεων μπαίνει η μία πόλη μετά την άλλη στην Τουρκία προκειμένου να διαδηλώσουν κατά της πρωτοφανούς αστυνομικής βίας που γνώρισε χθες τη νύχτα η Κωνσταντινούπολη.

Κι όμως, αυτές οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν ως μικρές ειρηνικές συγκεντρώσεις με λίγους διαδηλωτές, που ήθελαν να μην γίνει εμπορικό κέντρο ένα πάρκο στην πλατεία Ταξίμ. Μία σοκαριστική φωτογραφία έμελλε να παίξει καταλυτικό ρόλο για όσα ακολούθησαν στη συνέχεια…

Ολα άρχισαν, όταν μερικές δεκάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ταξίμ. Οι αστυνομικοί, παρά το μικρό μέγεθος της διαδήλωσης, επέδειξαν «υπέρμετρο ζήλο». Χωρίς καν να προκληθούν, έριχναν δακρυγόνα και χημικά σπρέι κατευθείαν στα πρόσωπα των διαδηλωτών.

Μία φωτογραφία που δείχνει μία γυναίκα με κόκκινο φουστάνι να δέχεται χημικά στο πρόσωπό της έκανε αμέσως το γύρο των social media στην Τουρκία, σοκάροντας τους πάντες. Αμέσως η μικρή συγκέντρωση για τα δέντρα της πλατείας Ταξίμ μετατράπηκε σε λαϊκή εξέγερση σε πολλές πόλεις της Τουρκίας. Οι εκτιμήσεις είναι ότι ο τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν και το επιτελείο του υποτίμησαν τις διαδηλώσεις.
Η φωτογραφία που ξεσήκωσε τους διαδηλωτές στην Τουρκία!

Η ωμή αστυνομική βία από την πρώτη κιόλας στιγμή και η επιμονή του Ερντογάν να δηλώσει την Τετάρτη ότι το εμπορικό κέντρο θα γίνει παρά τις κινητοποιήσεις, είχαν άμεσα αποτελέσματα, άλλα όχι αυτά που θα επιθυμούσε η τουρκική κυβέρνηση.

Η συνέχεια είναι γνωστή και τα δραματικά γεγονότα σε πλήρη εξέλιξη…

protothema.gr