Οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ θα συναντηθούν σήμερα στο Βερολίνο, μία ημέρα μετά τη διάσκεψη της λεγόμενης Ομάδας Επαφής για τη Λιβύη στη Ντόχα, όπου θα έχουν συνομιλίες για τη στρατιωτική επιχείρηση στη Λιβύη.

Αργά χθες Τετάρτη, η Βρετανία και η Γαλλία επανέλαβαν την έκκλησή

τους προς το ΝΑΤΟ να αυξήσει την στρατιωτική πίεση προς τις δυνάμεις του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι.

Ωστόσο, στους κόλπους της 28μελούς στρατιωτικής συμμαχίας η Γερμανία τάσσεται υπέρ μίας πολιτικής αντί στρατιωτικής επίλυσης της κρίσης.

Χθες Τετάρτη η Ομάδα Επαφής για τη Λιβύη ανακοίνωσε ότι η μοναδική λύση για τον τερματισμό της κρίσης είναι πολιτική και έκανε έκκληση για την άμεση αποχώρηση του Καντάφι από την εξουσία. Στη διάσκεψη συμμετείχαν περίπου 20 χώρες και ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν.

Μιλώντας στη Ντόχα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φο Ράσμουσεν δήλωσε ότι η Συμμαχία αντιμετωπίζει με επιτυχία τα στρατεύματα του Καντάφι, αλλά συμφώνησε ότι η κρίση δεν μπορεί να τερματιστεί μόνο με στρατιωτικά μέσα.

«Είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση. Χρειάζεται να ξεκινήσουμε μία πολιτική διαδικασία», είπε ο Ράσμουσεν.

Εκτός από τους 28 υπουργούς Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, στη σύνοδο του

Βερολίνου θα παραστούν εκπρόσωποι από ευρωπαϊκές και αραβικές χώρες που συμμετέχουν στην επιχείρηση στη Λιβύη.

Οι σημερινές συνομιλίες θα επικεντρωθούν επίσης και στη ΝΑΤΟϊκή

αποστολή ISAF στο Αγφγανιστάν, όπου έχει ξεκινήσει η μεταβίβαση του τομέα της ασφάλειας στις τοπικές δυνάμεις.

Η συνάντηση του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή, η οποία είχε προγραμματιστεί να διεξαχθεί στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ, τελικώς αναβλήθηκε.

Η σύνοδος ολοκληρώνεται αύριο Παρασκευή που θα διεξαχθούν οι συνομιλίες των 28 με τον Ρώσο ομόλογό τους Σεργκέι Λαβρόφ με αντικείμενο την κοινή πυραυλική άμυνα. Οι υπουργοί Εξωτερικών θα έχουν επίσης συνομιλίες και για την κατάσταση στη Γεωργία με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας Γκρεγκόρι Βασάτζε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ