Χωρίς να έχει δοθεί λύση για την ιατρική κάλυψη του συνόλου της διαδρομής στο φαράγγι της Σαμαριάς, παρα μόνο για τα πρώτα δύο χιλιόμετρα, άνοιξε από σήμερα τις πύλες του για τους επισκέπτες το διάσημο φαράγγι της Κρήτης.

Συγκεκριμένα και μέχρι την Πρωτομαγιά, θα επιτρέπεται η είσοδος επισκεπτών από την Νότια πλευρά (Αγία Ρουμέλη) και μόνο για τα πρώτα δύο χιλιόμετρα, ενώ για την συγκεκριμένη απόσταση, των δύο χιλιομέτρων, εάν χρειαστεί κάποιος επισκέπτης ιατρική βοήθεια, θα επεμβαίνει ο γιατρός του ιατρείου της Αγίας Ρουμέλης του δήμου Σφακίων.

Όπως δήλωσε στο Flashnews.gr ο Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης κ. Θανάσης Καρούντζος \”υπάρχει συνεργασία του Δασαρχείου Χανίων με τον Δήμο Σφακίων και θα προσφέρει τις υπηρεσίες του ο γιατρός που είναι στην Αγία Ρουμέλη»

Όμως από κει και πέρα τίθεται το ερώτημα τι θα γίνει μετά την 1η Μαίου που αναμένεται – όπως κάθε χρόνο – να ανοίξει το φαράγγι της Σαμαριάς και από την Βόρεια είσοδο (Ξυλόσκαλο Ομαλού) και να επιτραπεί η διέλευση των επισκεπτών καθόλο το μήκος του.

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας – που εδώ και χρόνια διέθετε έφεδρους ιατρούς για να στελεχώνουν το ιατρείο που βρίσκεται στην Σαμαριά στο κέντρο της διαδρομής του φαραγγιού – από πέρυσι δηλώνει πως λόγο της μείωσης της θητείας δεν μπορεί να διαθέσει γιατρούς.

Από την πλευρά του υπ.Υγείας , και συγκεκριμένα από τις δομές του Νοσοκομείου Χανίων επίσης δεν υπάρχει διαθέσιμος γιατρός.

Το πρόβλημα που δημιουργείται είναι τεράστιο καθώς ο γιατρός που υπηρετεί στην Αγία Ρουμέλη Σφακίων δεν επαρκεί για να καλύψει έγκαιρα τις ανάγκες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που δημιουργούνται κατά την διάβαση των 18 χιλιομέτρων από τους χιλιάδες επισκέπτες κάθε ηλικίας.

Τα ατυχήματα, από εκδορές, μέχρι στραμπουλήγματα, θλάσεις ή και σε ηλικιωμένους, προβλήματα με το αναπνευστικό και την καρδιά, συμβαίνουν πολύ συχνά στην διάρκεια του καλοκαιριού μεταξύ των χιλιάδων επισκεπτών.
Επιπλέον υπενθυμίζεται πως πριν από λίγα χρόνια είχαν συμβεί και θανάσιμοι τραυματισμοί (δύο νεκροί επισκέπτες το 2006) από πτώσεις βράχων .

Με δεδομένο το ότι οι φύλακες του φαραγγιού το μόνο ουσιαστικό που μπορούν να κάνουν είναι να μεταφέρουν τους παθόντες κυρίως στο ιατρείο της Σαμαριάς και πως το όποιο ατύχημα ή δυστύχημα σε επισκέπτη – που δεν θα αντιμετωπιστεί σωστά ιατρικά – θα έχει και μεγάλες επιπτώσεις σε διεθνλες επίπεδο, λόγω της προβολής του φαραγγιού, η εξεύρεση λύσης για την τοποθέτηση γιατρού στο ιατρείο της Σαμαριάς είναι επιτακτική και επιβεβλημένη.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες του Flashnews.gr, οι αρμόδιοι της Διεύθυνσης Δασών Χανίων είναι αποφασισμένοι να δώσουν μια διορία μέχρι τις αρχές Ιουνίου για την κάλυψη της θέσης, προειδοποιώντας πως στην συνέχεια – λόγω της αύξησης των επισκεπτών και των υψηλών θερμοκρασιών – θα πρέπει να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους.

Σ.Σ. : Το φαράγγι της Σαμαριάς είναι ο μοναδικός Εθνικός Δρυμός της χώρας που αποδίδει έσοδα στο Ελληνικό κράτος (και στην αυτοδιοίκηση) μέσω του εισητηρίου που πληρώνουν οι επισκέπτες.

Flashnews.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook