Σημαντικές εκδηλώσεις για την ανάδειξη και προώθηση της Παραδοσιακής Κρητικής Διατροφής πρόκειται να οργανωθούν την Παρασκευή 7 Ιουνίου στο Μόχλο Σητείας από τον ΣΕΔΗΚ, τους Δήμους Σητείας και Ιεράπετρας και τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Λάστρου – Καββουσίου και Μυρσίνης.

Στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνονται εισηγήσεις για την παραδοσιακή Κρητική διατροφή, απονομή βραβείων διαγωνισμού, αναπαράσταση Μινωικής κουζίνας, επίδειξη βραβευθέντων φαγητών, επίδειξη φαγητών τοπικών ταβερνών και έκθεση τοπικών ελαιοκομικών προϊόντων.

Οι εκδηλώσεις αυτές αποτελούν συνεχεία των δράσεων που οργανώνονται από τον ΣΕΔΗΚ σε συνεργασία με Δήμους Μέλη του από το 2006 σε διαφορές περιοχές της Κρήτης για την ανάδειξη και προώθηση της Παραδοσιακής Κρητικής διατροφής και περιλαμβάνουν ημερίδες, διαγωνισμούς, εκδόσεις βιβλίων, φυλλαδίων, προσπάθειες για φάκελο αναγνώρισης της Κρητικής διατροφής ως άυλης πνευματικής κληρονομιάς από την UNESCO κ.α.

Οι συγκεκριμένες εκδηλώσεις στο Μόχλο όπως και αυτές που έγιναν ήδη στην Κάντανο στις 25/5 και εκείνες που πρόκειται να γίνουν στην Γέργερη στις 15/6 και στο «Πάνακρον» στον Δήμο Αμαριου αποτελούν μέρος του έργου «Αναβάθμιση ποιότητας και Προώθηση Εμπορίας Ελαιόλαδου» το οποίο υλοποιεί Ο ΣΕΔΗΚ σε συνεργασία με το Υπουργείο Γεωργίας Κύπρου στα πλαίσια προγράμματος Διασυνοριακής συνεργασίας Ελλάδας Κύπρου και πραγματοποιούνται στις ίδιες περιοχές όπου πριν δυο χρόνια είχαν οργανωθεί «Διαγωνισμοί Παραδοσιακής Κρητικής Διατροφής» στους οποίους οικοκυρές από όλη την Κρητη παρουσίασαν 300 και πλέον φαγητά παραδοσιακής Κρητικής διατροφής.

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων θα γίνουν εισηγήσεις σχετικά με την ιστορική και πολιτιστική αξία της Κρητικής διατροφής και την σκοπιμότητα της διατήρησης και προώθηση της στις επιχειρησεις εστίασης.

Παράλληλα θα παρουσιαστεί και η 2η έκδοση του βιβλίου «Παραδοσιακή Κρητική Διατροφή» που περιλαμβάνει τις 300 επώνυμες αυθεντικές συνταγές που παρουσιάστηκαν σε όλους τους Διαγωνισμούς που οργανώθηκαν μέχρι σήμερα, αλλά και τεκμηριωμένα άρθρα ειδικών επιστημόνων σχετικά με την ιστορική εξέλιξη και την ιδιαίτερη πολιτιστική και υγιεινή αξία της Παραδοσιακής Κρητικής Διατροφής.

Την έκδοση αυτή ο ΣΕΔΗΚ και οι Δήμοι αφιερώνουν σε όλες τις Οικοκυρές της Κρήτης που κατάφεραν να διατηρήσουν την Παραδοσιακή Κρητική διατροφή από την Μινωική περίοδο μέχρι σήμερα, περνώντας την από μάνα σε κόρη και από γενιά σε γενιά, σαν μια ανεκτίμητη πνευματική κληρονομιά του νησιού που όλοι σήμερα οφείλουμε να διαφυλάξουμε και να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές.

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων θα απονεμηθούν τα Βραβεία της Χρυσής, Αργυρής και Πράσινης Ελια στις Οικοκυρές που μετείχαν στον διαγωνισμό του 2010 ενώ παράλληλα θα τους προσφερθεί και αντίτυπο του Βιβλίου Παραδοσιακής Κρητικής διατροφής.

Σημαντικό όμως μέρος των εκδηλώσεων θα αποτελέσει και η αναπαράσταση Μινωικής κουζίνας που θα γίνει στο χώρο των εκδηλώσεων από την Ομάδα «Μινωιτών Γεύσεις» στην οποία θα μετέχουν οι Αρχαιολόγοι J.Morrison και Σ. Χλουβεράκη καθώς και ο Βιολόγος J. Yunis.

Στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνεται και επίδειξη των Φαγητών που Βραβεύτηκαν καθώς και φαγητών ταβερνών και τοπικών ελαιοκομικών προϊόντων.

Στους στόχους των εκδηλώσεων η επιστροφή του ελαιολάδου στις επιχειρήσεις εστίασης

Βασικοί στόχοι των εκδηλώσεων είναι:

-Ισχυροποίηση των παραδοσιακών δεσμών των κατοίκων της Κρήτης με την Ιστορία τον Πολιτισμό και τις παραδόσεις της Ελιάς και του Ελαιολάδου

-Ανάδειξη και προώθηση της παραδοσιακής Κρητικής διατροφής ως αυθεντικού διατροφικού προτύπου που υπήρχε στο νησί από την Μινωική περίοδο, μελετήθηκε και αποδέχτηκε ως ευεργετικό στην υγεία και μακροζωία των Κρητικών.

-Ευαισθητοποίηση των επιχειρήσεων εστίασης του νησιού για την σκοπιμότητα και αναγκαιότητα της αποκλειστικής χρήσης του ελαιολάδου σε όλα τα φαγητά, τηγανητά και εδέσματα που προσφέρουν

Ο στόχος αυτός τέθηκε γιατί είναι πλέον ευρέως γνωστό ότι η πλειοψηφία των επιχειρήσεων εστίασης στο νησί, χρησιμοποιεί ιδίως στα τηγανητά σπορέλαια με πολύ σοβαρές επιπτώσεις όπως :

-Επιβάρυνση της υγείας των καταναλωτών (ντόπιων και ξένων) αφού τα σπορέλαια δεν έχουν τα ευεργετικά για την υγεία συστατικά του ελαιολάδου και επί πλέον λόγω της παραλαβής τους με χημικές επεξεργασίες και όχι μηχανικές όπως το ελαιόλαδο δεν είναι άμοιρα επιβλαβών υπολειμμάτων.

-Μεταφορά στις περιοχές παραγωγής των σπορέλαιων πολύτιμου συναλλάγματος ύψους περίπου 3 δις ευρώ που εισπράττεται στο

– Γευστική και υγιεινή υποβάθμιση του τουριστικού προϊόντος του νησιού

– Απώλεια της ευκαιρίας να αναδειχθεί η Κρήτη σαν τόπος γαστρονομικού τουρισμού όποτε και οι επιχειρήσεις θα ωφεληθούν άμεσα

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook