Η Ελλάδα βρίσκεται στον σωστό δρόμο, αλλά είναι πολύ νωρίς για να ειπωθεί εάν θα χρειαστεί νέα δημοσιονομικά μέτρα το 2015-2016, δήλωσε σε συνέντευξή του στο MarketNews International και στο Euro2day.gr ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο κ. Γιούνκερ λέει ότι η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές θα γίνει «μέσα στα επόμενα χρόνια», αν και αποφεύγει να προσδιορίσει χρονικά το πότε, ενώ αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για τρίτο δάνειο αν αυτό χρειαστεί.

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου τονίζει ότι η ευρωζώνη έχει δεσμευθεί να βοηθήσει την Ελλάδα εάν οι προϋποθέσεις τηρηθούν, αλλά χαρακτηρίζει «ανεύθυνη» την όποια συζήτηση έχει ανοίξει τώρα για περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Όσο για τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά, αναφέρει ότι παραμένει τεράστια και σημειώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν του ζήτησε ποτέ λίστα ελλήνων καταθετών στο Λουξεμβούργο.

Προτείνει όλες οι ευρωπαϊκές χώρες να δώσουν τέτοιες λίστες, ενώ κατηγορεί τις γερμανικές τράπεζες ότι βοηθούν στη φοροδιαφυγή στη χώρα μας γιατί επιδιώκουν να προσελκύσουν καταθέσεις ελλήνων πολιτών.

Ο κ. Γιούνκερ σημειώνει ότι η Ελλάδα έφθασε ένα βήμα πριν από την έξοδο από το ευρώ, αλλά τώρα, πλέον, όπως λέει, η «άθλια λέξη Grexit έχει εξαφανιστεί».

Παραδέχεται ότι πριν ο κ. Σαμαράς αναλάβει την πρωθυπουργία δεν είχε καλή άποψη γι\’ αυτόν, όμως τώρα λέει ότι η γνώμη του έχει αλλάξει και τον χαρακτηρίζει «αδελφό του», ο οποίος κάνει εξαιρετική δουλειά.

Ο κ. Γιούνκερ σημειώνει ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας δεν ζήτησε να τον δει την τελευταία φορά που ήρθε στην Αθήνα και ότι εάν το ζητήσει θα ήθελε να τον γνωρίσει. Απέφυγε ωστόσο να σχολιάσει τις θέσεις του.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook