Οριακή μεν, σωτήρια δε ήταν η ψήφος εμπιστοσύνης που έλαβε τελικά χθες το βράδυ η κεντροαριστερή κυβέρνηση της Ισλανδίας, κατά την ψηφοφορία στο κοινοβούλιο της πρότασης μομφής που κατέθεσε η αντιπολίτευση.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας πάνω στην πρόταση μομφής ήταν οριακό, καθώς 32 βουλευτές την καταψήφισαν, 30 την υποστήριξαν, ενώ ένας βουλευτής απείχε της διαδικασίας.

Η κυβερνητική αξιοπιστία αμφισβητήθηκε ανοικτά μετά το αρνητικό για την κυβέρνηση αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για τη διευθέτηση του εξωτερικού χρέους της χώρας προς τη Βρετανία και την Ολλανδία. Η συμφωνία, την οποία είχε διαπραγματευθεί η πρωθυπουργός της Ισλανδίας, Γιοχάνα Σίγκουρνταρντότιρ, κι είχε απορρίψει ο ισλανδικός λαός στο δημοψήφισμα του περασμένου Σαββάτου, προέβλεπε τη δέσμευση για επιστροφή περισσότερων από 5.5 δισεκατομμύρια ευρώ στη Βρετανία και την Ολλανδία προκειμένου να αποζημιωθούν όσοι είχαν χάσει τις καταθέσεις τους μετά την κατάρρευση του τραπεζικού ομίλου Λαντμπάνκι, το 2008.

Η υπόθεση, η οποία αναμένεται τώρα να οδηγηθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, θεωρείται ως μια δυσμενής εξέλιξη. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η αποτυχία της χώρας να αποπληρώσει το χρέος της, θα αποθαρρύνει ακόμα περισσότερο πιθανούς επενδυτές, οδηγώντας σε ακόμα μεγαλύτερη μείωση των ήδη χαμηλών εθνικών επιτοκίων και δυσκολεύοντας την προσπάθεια ελέγχου της ισοτιμίας του συναλλάγματος.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook