Την ανησυχία του για τις καταγγελίες περί απαγωγής και αναγκαστικής επιστροφής από την Ελλάδα στην Τουρκία ενός Τούρκου υπηκόου εκφράζει με ανακοίνωσή του το γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Η ανησυχία της Ύπατης Αρμοστείας επιτείνεται από σχετικές καταγγελίες, σύμφωνα με τις οποίες, ο Τούρκος υπήκοος είχε επανειλημμένα επιχειρήσει να καταθέσει αίτημα ασύλου, ακόμη και με τη στήριξη της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες», χωρίς το αίτημά του να καταγραφεί από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής που βρίσκεται επι της λεωφόρου Πέτρου Ράλλη.

Η ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ καλεί τις ελληνικές αρχές να διερευνήσουν ενδελεχώς τις περιστάσεις της καταγγελλόμενης απαγωγής. Επίσης, ζητά τη λήψη αποφασιστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της περιορισμένης, μέχρι στιγμής, πρόσβασης στη διαδικασία ασύλου.

Όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή της: «με σχετικές μαρτυρίες, το βράδυ της Πέμπτης 30 Μαΐου 2013, ο εν λόγω Τούρκος υπήκοος εξαναγκάστηκε με τη χρήση βίας να επιβιβαστεί σε όχημα στο κέντρο της Αθήνας. Παρά τις προσπάθειες οργανώσεων και φορέων για τον εντοπισμό του και διαβήματα στις αρμόδιες αρχές (συμπεριλαμβανομένου σχετικού ερωτήματος της ύπατης αρμοστείας), η τύχη του αγνοείτο μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου, 1 Ιουνίου 2013, όταν οι οργανώσεις και φορείς στην Ελλάδα ενημερώθηκαν από οικείους του ότι βρισκόταν κρατούμενος από την τουρκική αστυνομία στην Κωνσταντινούπολη».

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook