Το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών με διαδικασίες εξπρές προβλέπει διάταξη που θα κατατεθεί στη Βουλή και σύμφωνα με την οποία οι τράπεζες θα πρέπει να δίνουν πρόσβαση στα στοιχεία των καταθετών.

Σύμφωνα με την Καθημερινή οι τραπεζικοί λογαριασμοί για τους φορολογουμένους που ελέγχονται για φοροδιαφυγή, διαφθορά, διακίνηση και «ξέπλυμα μαύρου χρήματος», καθώς και παράνομο πλουτισμό θα μπορούν πλέον να ανοίγουν εντός 24ωρου.

Σύμφωνα με διάταξη που κατατίθενται την ερχόμενη Δευτέρα, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει να παρέχουν στις φοροελεγκτικές αρχές πρόσβαση στα στοιχεία των καταθετών εντός 24ώρου από την υποβολή του σχετικού αιτήματος.

Σημειώνεται ότι, μέχρι στιγμής το ΣΔΟΕ έχει ζητήσει το άνοιγμα περισσότερων από 5.000 λογαριασμών, με τις τράπεζες να έχουν απαντήσει σχεδόν στα μισά αιτήματα που έχουν υποβληθεί.

Πάντως, τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας αναφέρουν ότι σε δεύτερη φάση, η διασύνδεση του ΣΔΟΕ και των ελεγκτικών μηχανισμών με τις τράπεζες θα πρέπει να είναι σε πραγματικό χρόνο. Δηλαδή να μπορούν να ελέγχονται οι συναλλαγές τη στιγμή που αυτές γίνονται.

newpost.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook