Την Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013 και ώρα 10.00 το πρωί, στο Δημαρχείο Χανίων, θα υπογραφεί από το Δήμαρχο Χανίων, Μανώλη Σκουλάκη και τον ανάδοχο εργολάβο, η σύμβαση για την ανάθεση του έργου ''Κατεδάφιση Παλιού Νοσοκομείου'' .

Έτσι στην τελική ευθεία μπαίνει πλέον το θέμα της κατεδάφισης του παλιού νοσοκομείου Χανίων προϋπολογισμού 1.600.000 ευρώ με χρηματοδότηση απο το ΕΣΠΑ.

Η κατεδάφιση του παλιού νοσοκομείου αποτελούσε πάγιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής δεδομένου ότι από την ημέρα της μεταφοράς του στο νέο κτίριο στις Μουρνιές, ο χώρος είχε εγκαταλειφθεί.

Αποτελούσε εστία μόλυνσης, «καταφύγιο» αστέγων, ενώ είχε καταγγελθεί πολλές φορές και κλοπή υλικού από ότι είχε απομείνει στο κτίριο του παλιού νοσοκομείου, μετά τη μεταφορά του στο νέο.

Παράλληλα -και με δεδομένη την μεγάλη αύξηση του ποσοστού των πολιτών που επισκέπτονται το νέο νοσοκομείο για την παροχή υπηρεσιών υγείας- η δημιουργία του Κέντρου Υγείας κρίθηκε ως επιτακτική ανάγκη ώστε να αποσυμφορηθεί η κίνηση στο υπάρχον σήμερα νοσοκομείο και να βελτιωθεί το επίπεδο των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας στους πολίτες, κυρίως στον τομέα της πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Σύμφωνα με την τεχνική έκθεση, το κτίριο του Κέντρου Υγείας καθώς και οι απαραίτητοι χώροι κίνησης και στάθμευσης που το περιβάλλουν, θα κατασκευαστούν στο τμήμα έκτασης 5.848,41 τετραγωνικών μέτρων όπου προβλέπονται χρήσεις υγείας. Η υπόλοιπη έκσταση θα αξιοποιηθεί μελλοντικά για την διαμόρφωση χώρων πρασίνου καθώς και κοινόχρηστων χώρων που θα εξυπηρετούν τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.

Το νέο κτίριο θα έχει δύο επίπεδα και σε αυτά θα υπάρχουν ιατρεία, εργαστήρια, γραφεία χώροι για το προσωπικό και όλοι οι απαραίτητοι βοηθητικοί χώροι.

Σύμφωνα με τη μελέτη κατασκευής, ο περιβάλλων χώρος δεντροφυτεύεται για τη δημιουργία ευνοϊκού μικροκλίματος και κατασκευάζεται πεζοδρόμιο κίνησης και υπαίθριοι καθιστικοί χώροι. Στον άξονα κίνησης πεζών κατασκευάζεται και ειδικός άξονας κίνησης τυφλών.

Η περιοχή διέλευσης και στάθμευσης αυτοκινήτων ασφαλτοστρώνεται και δημιουργούνται θέσεις στάθμευσης για το προσωπικό, τα ασθενοφόρα, καθώς και χώρος στάθμευσης επισκεπτών.