Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, είχε την ευκαιρία να επαναβεβαιώσει, την κοινή οπτική προσέγγιση στο ζήτημα της κρίσης στη Λιβύη, με τον εμίρη του Κατάρ, Χαμάντ μπιν Κχαλίφα αλ-Θανί, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν, την Πέμπτη στον Λευκό Οίκο. Παράλληλα οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συνεχίσουν τη στενή συνεργασία, προκειμένου να υπάρξει λύση στο πρόβλημα.

Ο Μπαράκ Ομπάμα ευχαρίστησε τον Άραβα ηγέτη για τη συνεισφορά του εμιράτου στην προσπάθεια των συμμαχικών δυνάμεων να εφαρμόσουν το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων πάνω από τη Λιβύη, ώστε να προστατευθούν οι άμαχοι από τους βομβαρδισμούς. Το Κατάρ, έχει διαθέσει αριθμό πολεμικών αεροσκαφών που συμμετέχουν από κοινού στις περιπολίες με τα αεριωθούμενα των στρατιωτικών δυνάμεων της Δύσης.

«Το Κατάρ δεν υποστηρίζει μόνο διπλωματικά, αλλά και στρατιωτικά τις προσπάθειες των συμμαχικών δυνάμεων στην κρίση της Λιβύης και εκτιμούμε ιδιαίτερα τη σπουδαία δουλειά που κάνουν οι στρατιωτικές δυνάμεις του Κατάρ, δίπλα-δίπλα με τους στρατιώτες του συνασπισμού των κρατών», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις και πάνω στο γενικότερο ρεύμα δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων που παρατηρείται στους λαούς της Μέσης Ανατολής. Ο Εμίρης του Κατάρ, μιλώντας μέσω μεταφραστή, δήλωσε ότι εκτιμά «τη στάση που κράτησε η κυβέρνηση των ΗΠΑ, υποστηρίζοντας τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στην Τυνησία και την Αίγυπτο, αλλά και στην εξεύρεση λύσης στη Λιβύη».

Ο Αμερικανός πρόεδρος και Άραβας ηγέτης συζήτησαν και για την πρόοδο των ειρηνευτικών συνομιλιών ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους, αλλά και για το Σουδάν.


ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook