Πάνω από 1,6 τόνους υλικού για την κατασκευή εκρηκτικών ανακάλυψε η ισπανική Πολιτοφυλακή κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης κατά της ETA, μια ποσότητα πυρομαχικών που είναι η "σημαντικότερη της ΕΤΑ που έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα στην Ισπανία", σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.

Τρεις ύποπτοι συνελήφθησαν στο πλαίσιο αυτής της επιχείρησης.

Την Τρίτη, η αστυνομία είχε ήδη ανακαλύψει 850 κιλά νιτρικής αμμωνίας, 13,5 κιλά PETN (pentrite) και πολλούς πυροκροτητές σε ένα απομονωμένο αγρόκτημα στο χωριό Λεγκορέτα, νότια του Σαν Σεμπαστιάν.

Την Πέμπτη, "750 κιλά υλικού που προοριζόταν για την κατασκευή εκρηκτικών ανακαλύφθηκαν στη Ναβάρα", περιοχή που βρίσκεται κοντά στη Χώρα των Βάσκων, πρόσθεσε το υπουργείο.

Δύο πιθανολογούμενοι μαχητές της κομάντο Erreka συνελήφθησαν την Τρίτη στη Λεγκορέτα, ενώ ένας τρίτος ύποπτος συνελήφθη την Πέμπτη στο Σαν Σεμπαστιάν. Η βασκική αυτονομιστική οργάνωση, που έχει σοβαρά αποδυναμωθεί μετά από πολλές συλλήψεις στη Γαλλία και την Ισπανία, ανακοίνωσε στις 10 Ιανουαρίου μια μόνιμη εκεχειρία.

Όμως ο υπουργός Εσωτερικών Αλφρέντο Πέρες Ρουμπαλκάμπα υπογράμμισε την Τρίτη ότι η ETA "δεν έχει εγκαταλείψει οριστικά τη βία" και ότι η κυβέρνηση θα "συνεχίσει να εργάζεται για να εγκαταλείψει οριστικά τη βία. "