«Παθητική στάση» είχε η κυβέρνηση Παπανδρέου και δεν έδειξε διαπραγματευτική διάθεση για την απομείωση του χρέους στο πρώτο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας (2010-2012), αρνούμενη να συνεργαστεί με τον τότε γενικό διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος Καν που πίεζε προς αυτή την κατεύθυνση, όπως δήλωσε την Κυριακή στον Σκάι ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Παναγιώτης Ρουμελιώτης.

«Δεν το ήθελαν οι εταίροι, δεν είχε τη διαπραγματευτική διάθεση η ελληνική πλευρά να τα διεκδικήσει. Θα μπορούσαμε αν είχαμε συμμαχήσει με τον Στρος Καν να διεκδικήσουμε πολύ περισσότερα πράγματα, αν όχι στην πρώτη φάση, τουλάχιστον μέχρι το Σεπτέμβριο του 2010 να είχαμε αλλάξει τους όρους [...] μού το έλεγε ο Στρος Καν. Υπήρχε στην Ελλάδα φόβος, παθητική στάση», είπε ο κ. Ρουμελιώτης.

Ο κ. Ρουμελιώτης επισήμανε ότι η επίσημη εκδοχή για την άρνηση του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, είναι ότι στην Ευρώπη φοβήθηκαν τις συστημικές επιπτώσεις του κουρέματος για την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια οικονομίε, η ουσία της υπόθεσης όμως είναι ότι κέρδισαν χρόνο οι γαλλικές και γερμανικές τραπεζες για να μειώσουν τις ζημίες τους από τα ελληνικά ομόλογα.

Εκτιμάται ότι περιόρισαν τις ζημίες τους κατά 20 δισ. ευρώ.

«Οι Ευρωπαίοι δεν φαίνεται ότι αναγνωρίζουν και καταλαβαίνουν τα λάθη στα οποία έχουν υποπέσει. Θα συνεχίσουν να εθελοτυφλούν και να τιμωρούν στην Ελλάδα; Χρειάζεται γενναίο κούρεμα, όχι ασπιρίνες, αλλιώς το χρέος δεν θα καταστεί ποτέ βιώσιμο και θα είμαστε καταδικασμένοι σε μακροχρόνια υψηλή ανεργία» προειδοποίησε και προσέθεσε ότι παίζονται παιχνίδια σε βάρος της χώρας μας, καθώς «δυστυχώς, η Ελλάδα είναι πειραματόζωο», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

in.gr