Ένα αδημοσίευτο πρόχειρο σημειωματάριο, ένα από τα τελευταία γραπτά του πατέρα του Προτεσταντισμού Μαρτίνου Λούθηρου (1483-1546), που γράφτηκε δύο χρόνια πριν το θάνατό του, πουλήθηκε στην τιμή των 254.575 ευρώ στο Παρίσι, ανακοίνωσε σήμερα ο οίκος πλειστηριασμών Piasa.

Οι συνολικές εισπράξεις από την πώληση επιστολών, χειρογράφων, και ιστορικών ντοκουμέντων, ανήλθαν σε 756.600 ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των εξόδων), διευκρινίζει ο οίκος Piasa σε ανακοίνωσή του.

Μεταξύ των σημαντικότερων κομματιών της δημοπρασίας, οι σημειώσεις για μια επιστολή του Λούθηρου σε έναν άγνωστο φίλο, \”Kurzer Bekenntnis vom Heilingen Sakrament\”, ένα δισέλιδο χειρόγραφο που υπογράφεται στο πάνω μέρος \”D M Luther an einen guten Freund» (1544), επιτίθεται βίαια στον θεολόγο Ούλριχ Ζβίνγκλι και στους οπαδούς του, τους οποίος καταγγέλλει ως αιρετικούς, φανατικούς και πρωτοπαλίκαρα του διαβόλου. Αυτές οι πρόχειρες σημειώσεις έχουν σημαντικές διαφορές σε σχέση με το τελικό δημοσιευμένο κείμενο.

Αυτό το μοναδικό έγγραφο του Μαρτίνου Λούθηρου, γερμανού Αυγουστίνου μοναχού, θεολόγου και ο πατέρα του Προτεσταντισμού, είχε διατηρηθεί σε καλή κατάσταση σε ιδιωτική συλλογή από τα μέσα του δέκατου ένατου αιώνα.

Ένα άλλο χειρόγραφο του Μαρτίνου Λούθηρου, ένα κομμάτι της Συνθήκης του 1527 σχετικά με την Ευχαριστία («Dass diese Wort Christi»), που αποτελείται από δύο σελίδες, πουλήθηκε στο ποσό των 47.630 ευρώ.

Επιπλέον, μια επιστολή του Ιωάννη Καλβίνου (1509-1564) στον Μιχαήλ Σερβέτο, που κάηκε ως αιρετικός στη Γενεύη στις 27 Οκτωβρίου του 1553, πουλήθηκε στην τιμή των 56.300 ευρώ.

naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook