Με αναβαθμισμένο ρόλο, προσαρμοσμένο στις νέες συνθήκες, το Πεδίο Βολής Κρήτης γιορτάζει φέτος τα 49 χρόνια από την υπογραφή της «πολυμερούς συμφωνίας» τον Ιούνιο του 1964.

Η επετειακή εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 9:30 το πρωί της Τρίτης 11/6 στον χώρο στρατωνισμού του ΠΒΚ στο Αρώνι Ακρωτηρίου, στο πλαίσιο της οποίας θα τιμηθούν και δύο άνθρωποι που συμμετείχαν στις εναρκτήριες εργασίες στην περίοδο 1964-68.

Το «νέο» στην δραστηριότητα του ΠΒΚ, είναι πως ολοένα και περισσότερο χρησιμοποιείται και ως αντιβαλλιστικό κέντρο με δεδομένο το ότι στις πολεμικές συρράξεις η ρίψη πυραύλων έχει πλέον κυρίαρχο ρόλο.

Η συγκεκριμένη δραστηριότητα ξεκίνησε ήδη από τον Οκτώβριο του 2007, όταν εκτελέστηκε η πρώτη στην Ευρώπη αντιβαλλιστική (ATBM) βολή στο ΠΒΚ. Την βολή εκτέλεσαν με επιτυχία η Γερμανία και Ολλανδία με βλήματα PATRIOT εναντίον βαλλιστικού στόχου STAR που εκτοξεύτηκαν από απόσταση 150 Km.

Έκτοτε τακτικές αντιβαλλιστικές βολές με το υπόψη οπλικό σύστημα εκτελούνται σε ετήσια βάση μέχρι και σήμερα από τις ανωτέρω χώρες.

\"\"
\"\"

\"\"

(Στις φωτο βλέπετε: Αριστερά εκτόξευση βαλλιστικού στόχου και δεξιά εκτόξευση Patriot (πάνω) και καταστροφή του στόχου (κάτω))

Επιπλέον το έτος 2008 το ΠΒΚ φιλοξένησε αμερικανική μονάδα αεράμυνας για την διεξαγωγή του συγκεκριμένου τύπου βολής.

Όμως πραγματοποίηση των αντιβαλλιστικών αυτών βολών, ήταν ουσιαστικά άγνωστη στους πολλούς, μέχρι την μεγάλη άσκηση που κατέδειξε τον συγκεκριμένο ρόλο του ΠΒΚ.

Την Γερμανική Διακλαδική Άσκηση «RAPID ARROW 2012» η οποία πραγματοποιήθηκε στο ΠΒΚ από 29 Οκτωβρίου έως 2 Νοεμβρίου 2012.

Το σενάριο της απόκρουσης βαλλιστικού πυραύλου – για την οποία δόθηκε στην δημοσιότητα VIDEO – περιελάμβανε εκτόξευση στόχων (Tactical Ballistic Missile Drones) – από την νησίδα Μακρά της Ανάφης- με μεγάλο βέλος τροχιάς oι οποίοι εξομοίωναν βαλλιστικούς πυραύλους και οι οποίοι έγκαιρα εντοπίστηκαν από συστήματα ανίχνευσης (επίγεια και επιφανείας) και εν συνεχεία εγκλωβίστηκαν από τα οπλικά συστήματα Κ/Β PATRIOT και καταστράφηκαν.

Οι «πύραυλοι» εξουδετερώθηκαν 40 χλμ. από τα παράλια της Κρήτης σε μεγάλο ύψος. Πριν, οι πύραυλοι -απειλή είχαν ανέλθει στην στρατόσφαιρα ( μεταξύ 10-50 χλμ ύψος) και μετά άρχισαν να κατεβαίνουν απειλητικά!.

Αν αποτύγχανε η αναχαίτιση υπάρχει σύστημα προσγείωσης ή προσθαλάσσωσης του στόχου αλλά και αυτοκαταστροφής του Patriot.

Στην παρούσα φάση το ΠΒΚ είναι το μοναδικό πεδίο βολής Κατευθυνόμενων Βλημάτων στην Ευρώπη , το οποίο μπορεί να διεξάγει αντιβαλλιστικές βολές με την χρήση του οπλικού συστήματος Patriot.

Ιστορία του ΠΒΚ

Στα μέσα περίπου της δεκαετίας του \’60, το ΝΑΤΟ ανέθεσε στην ειδική Συμβουλευτική Ομάδα Αεροναυτικής Έρευνας και Ανάπτυξης (AGARD) την μελέτη, για την ανεύρεση και οργάνωση ενός πεδίου βολής κατευθυνόμενων βλημάτων στην Ευρώπη.

Μετά από εκτεταμένη έρευνα και ανάλυση όλων των περιοχών που είχαν προταθεί, επιλέχθηκε τελικά ως καλύτερη τοποθεσία η περιοχή του Ακρωτηρίου στον κόλπο της Σούδας της Κρήτης, για τους παρακάτω λόγους:

• Ο προσανατολισμός, η γενική διάταξη και οι διαστάσεις της περιοχής, επιτρέπουν τη χρησιμοποίηση του μεγίστου βεληνεκούς των οπλικών συστημάτων.
• Η ύπαρξη αεροπορικής και ναυτικής βάσης στην περιοχή (αεροδρόμιο και λιμένας της Σούδας) διευκολύνουν την πρόσβαση στο χώρο εκτόξευσης.
• Οι καλές μετεωρολογικές συνθήκες, επιτρέπουν τη λειτουργία του ολόκληρο το χρόνο.

Το ΠΒΚ κατασκευάστηκε με κονδύλια του ΝΑΤΟ στη περιοχή Ακρωτηρίου Χανίων κατά την περίοδο 1964-1968, με βάση την \’\’Πολυμερή Συμφωνία\” που υπογράφηκε τον Ιούνιο του 1964 από Βέλγιο, Γαλλία, Δ. Γερμανία, Δανία, Ελλάδα, Νορβηγία, Ολλανδία και ΗΠΑ. Αυτή η συμφωνία καθορίζει το νομικό καθεστώς, τη χρησιμοποίηση, τη λειτουργία και άλλα βασικά θέματα του ΠΒΚ.

Από τότε και μέχρι σήμερα το ΠΒΚ βρίσκεται σε συνεχή λειτουργία.

Σήμερα χρησιμοποιείται σε μόνιμη βάση από τέσσερις Χώρες (Βέλγιο, Γερμανία, Ελλάδα και Ολλανδία), οι οποίες καλούνται Χώρες-Χρήστες. ΤΟ ΠΒΚ θεωρείται ένα από τα πλέον σημαντικά εκπαιδευτικά κέντρα του ΝΑΤΟ.

Τακτικές βολές

Από το 1996 στο ΠΒΚ πραγματοποιούνται αξιολογούμενες Τακτικές Βολές από μονάδες άρτια εκπαιδευμένες και αξιόμαχες σύμφωνα με την οδηγία 80-2 του Ανώτατου Συμμαχικού Στρατηγείου του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη (SHAPE).

Τακτικές Βολές, είτε με συνδυασμό διαφορετικών οπλικών συστημάτων ή ενός οπλικού συστήματος, πραγματοποιούνται από Μονάδες Αεράμυνας:

• Χωρών Χρηστών του ΠΒΚ.
• Οποιασδήποτε άλλης Χώρας μέλους του ΝΑΤΟ κατόπιν έγκρισης της επιτροπής Χωρών – Χρηστών του ΠΒΚ.
• Οποιασδήποτε άλλης Χώρας (η οποία δεν ανήκει στο ΝΑΤΟ) κατόπιν εγκρίσεως της Επιτροπής Χωρών – Χρηστών του ΠΒΚ και της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ.

Κατά την διάρκεια των Τακτικών Βολών το Πεδίο Βολής Κρήτης είναι:

• Το μοναδικό Πεδίο Βολής στο κόσμο όπου μπορούν να ίπτανται ταυτόχρονα μέχρι 6 τηλεκατευθυνόμενοι στόχοι.
• Ένα από τα δύο Πεδία Βολής στο κόσμο όπου εκτελούνται τακτικές βολές με Κ/Β PATRIOT και που περιλαμβάνουν σενάρια ταυτόχρονης αντιμετώπισης πολλαπλών αεροπορικών απειλών (μέχρι 6 Τ/Κ στόχοι ως προσομοίωση απειλής σε ταυτόχρονη πτήση) και αναχαίτισης βαλλιστικών στόχων εκτοξευόμενων από μεγάλη απόσταση.

Πιστοποίηση νέων στόχων

Σύμφωνα με ανακοίνωση της η ισπανική εταιρία SCR (Sistemas de Control Remoto) S.L.σε συνεργασία με την αδελφή εταιρία ALTUS LSA ολοκλήρωσε πρόσφατα με επιτυχία την πιστοποίηση των εναέριων στόχων ALBA και SCRAB II στο Πεδίο Βολής Κρήτης (ΠΒΚ).

\"\"

Η πιστοποίηση περιελάμβανε την πτήση του κάθε στόχου στον εναέριο χώρο του ΠΒΚ σε διαφορετικά υψόμετρα, αποστάσεις και ταχύτητες, όπως επίσης και την εκτέλεση συγκεκριμένων ελιγμών.

Σημειώνεται, ότι για να πιστοποιηθούν οι στόχοι, επιβάλλεται να διαθέτουν πολλαπλά συστήματα ασφαλείας σε περίπτωση βλάβης του συστήματος (ώστε να εκμηδενιστεί η πιθανότητα ανεξέλεγκτης πτήσης) και να επιδείξουν τη δυνατότητα περισυλλογής του αεροχήματος από τη θάλασσα. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η εταιρία είναι δυνατό να παράσχει σχετικές υπηρεσίες σε διάφορες χώρες του ΝΑΤΟ.

Ναπολέων Σαραντίδης
[email protected]

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook