Επιβεβαιώθηκαν για μια ακόμη φορά με το χειρότερο τρόπο τα μηνύματα στην αγορά του λαδιού, με την τιμή να συνεχίζει την καθοδική της πορεία.

Η εβδομάδα που διανύουμε είναι από τις πλέον κρίσιμες της ελαιοκομικής περιόδου, κάτι που επιβεβαιώθηκε από την νέα πτώση της τιμής του λαδιού στην Κρήτη, το οποίο αγοράζεται πλέον προς 1.90 ευρώ το κιλό για προϊόν ως τρεις γραμμές οξύτητα!

Ήδη από τις 12 Ιανουαρίου η ΕΑΣ Ρεθύμνου έχει την κατώτερη τιμή που συναντάει κανείς στην αγορά από τις Ενώσεις, ενώ ακολουθεί η ΕΑΣ Κυδωνίας – Κισάμου και η Α.Β.Ε. Ανατολή με 1.95 ευρώ το κιλό.

Παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται από τις Ενώσεις και τους Συνεταιρισμούς, η κατάσταση πάει από το κακό στο χειρότερο και η τιμή του ελαιολάδου, έχει βρεθεί από τα 2.20 ευρώ το κιλό για προϊόν ως τρεις γραμμές να μην πωλείται καθόλου ή να αγοράζεται σε εξευτελιστικές τιμές!

Και όλα αυτά τη στιγμή που στην Ιταλία η τιμή κυμαίνεται από 2.58 ως και 3.25 ευρώ, όπως φαίνεται και στον πίνακα τιμών του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης.

Ενώ στην Ισπανία οι τιμές αγοράς είναι από 1.86 ευρώ ως 2.24 ευρώ το κιλό, με τη μεγάλη διαφορά όμως, ότι η χώρα της Ιβηρικής χερσονήσου στο τομέα του λαδιού είναι πολύ πιο οργανωμένη και οι ελαιοπαραγωγοί έχουν κέρδος μεγαλύτερο από το δικό μας, ακόμη και με αυτές τις τιμές.

Τα αίτια
Μια από τις βασικές αιτίες, όπως έχει επισημανθεί πάρα πολλές φορές είναι η γενική αδιαφορία που υπάρχει για τη ζήτηση και την αγορά του λαδιού, σε συνδυασμό με τον μεγάλο ανταγωνισμό που υπάρχει από τις χώρες της Ιταλίας και της Ισπανίας.

Μια άλλη αιτία για την κάθετη πτώση των τιμών είναι το γεγονός πως οι αγρότες μαζικά σπεύδουν να πουλήσουν το λάδι τους στις κατά τόπους Ενώσεις, με συνέπεια να υπάρχει αύξηση στην προσφορά.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook