Τα μαύρα πρωτοσέλιδα της Liberation και της Humanite, εκτός από την οργή κρύβουν και φόβο. Η ΕΡΤ ήταν μόνο η αρχή ψιθυρίζουν στην Ευρώπη οι δημοσιογράφοι μεταξύ τους.

«Η υπόθεση της ΕΡΤ πρέπει να θεωρηθεί ως απειλή ενάντια σε όλες τις δημόσιες ραδιοτηλεοπτικές υπηρεσίες» επισημαίνει στο κεντρικό της άρθρο η Liberation.

Και ο φόβος αυτός φουντώνει όταν αποκαλύπτεται ότι Βρετανός ευρωβουλευτής παρότρυνε «τουιτάροντας» στο Ντέιβιντ Κάμερον να ακολουθήσει το παράδειγμα της ΕΡΤ και να το εφαρμόσει στο BBC.

Οι εκτιμήσεις πως υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο για τη δημόσια ενημέρωση στην Ευρώπη βρίσκουν ανταπόκριση στο άρθρο της Handelsblatt και του ειδικού σε θέματα ΜΜΕ γερμανού δημοσιογράφου Hans-Peter Siebenhaar.

«Είναι ξεκάθαρο, ότι σε έναν ψηφιακό κόσμο Μέσων Ενημέρωσης με ένα πλήθος προσφορών, η σημασία της δημόσιας ραδιοφωνίας και τηλεόρασης έχει μειωθεί. Για το λόγο αυτό καθίσταται λογική η δραστική μείωση των καναλιών και του εργαζόμενου προσωπικού», γράφει σε άρθρο του με αφορμή την ΕΡΤ.

Η προσφορά ανεξέλεγκτης πληροφορίας αναμετράται με το ολοκληρωμένο ρεπορτάζ, η διάχυση μιας είδησης από ένα κοινωνικό δίκτυο ανταγωνίζεται μια δημοσιογραφική έρευνα και το αποτέλεσμα μπορεί να είναι ακόμα και επικίνδυνο για τις έννοιες της Ενημέρωσης και της Δημοκρατίας.

Ο «ψηφιακός κόσμος» θα έπρεπε να ενισχύει το ρόλο και τη σημασία της δημόσιας ενημέρωσης και όχι να εμφανίζεται ως αφορμή για αποδυνάμωση της ΕΡΤ, του BBC, του ZDF, της RAI, των France Televisions.

H γαλλική Express αναρωτιέται τι θα γίνει αν την ίδια μοίρα με την ΕΡΤ έχουν και οι υπόλοιποι δημόσιοι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς της Ευρώπης;

Η κατάσταση των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών μέσων στην Ευρώπη

Στην Ισπανία έχουν ήδη γίνει περικοπές 204 εκατ. ευρώ από την RTVE στο όνομα της δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Στην Πορτογαλία η κεντροδεξιά κυβέρνηση πέρυσι ανακοίνωσε την επιθυμία της να ιδιωτικοποιήσει τμήμα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης κάτι που τελικά δεν πέρασε. Ωστόσο ανακοινώθηκαν περίπου 650 απολύσεις για φέτος δηλαδή το ένα τέταρτο των εργαζόμενων.

Στην Ιταλία προγραμματίζεται η συρρίκνωση της RAI με ένα πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου περίπου 600 εργαζομένων ενώ ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως η διοίκηση μελετά να σταματήσει να μεταδίδει έπειτα από 25 χρόνια το διαγωνισμό θεσμό για την ιταλική δημόσια τηλεόραση, τα καλλιστεία.

Σε δύσκολη κατάσταση βρίσκεται και η γαλλική δημόσια ραδιοτηλεόραση που έχει δει τα έσοδά της από διαφημίσεις αλλά και τις κρατικές ενισχύσεις να μειώνονται δραματικά. H κατάσταση αυτή οδηγεί σε αλλαγές σε συγκεκριμένα προγράμματα και μειώσεις σε επενδύσεις σε οπτικοακουστικές παραγωγές.

Στη Βρετανία το BBC o μεγαλύτερος δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός στον κόσμο που απασχολεί περίπου 22.000 άτομα και καλύπτει οκτώ εθνικά τηλεοπτικά κανάλια και 54 ραδιοφωνικούς σταθμούς, σχεδιάζει να περικόψει 2.000 θέσεις εργασίας στο πλαίσιο της μείωσης 20% του προϋπολογισμού του μέχρι το 2017.

Στη Γερμανία η χρηματοδότηση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης βασίζεται σε ανταποδοτικό τέλος, και σε μικρότερο βαθμό στα έσοδα από τη διαφήμιση. Το ARD και το ZDF κλήθηκαν να μειώσουν το κόστος για να αποφευχθεί η αύξηση του τέλους.

Στο ZDF για παράδειγμα πρέπει να εξοικονομηθούν μέχρι και 75 εκατομμύρια ευρώ έως το 2016 ενώ και η Deutsche Welle (ραδιόφωνο και τηλεόραση), που χρηματοδοτείται απευθείας από το κράτος, πρέπει να προχωρήσει σε μεγάλες περικοπές.

newpost.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook