Οι πρώτες συζητήσεις για το σχήμα που θα έχει η νέα ΕΡΤ έχουν ήδη ξεκινήσει στο εσωτερικό του Μεγάρου Μαξίμου, αν και όπως όλοι τονίζουν οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν από την επιτροπή που θα ορισθεί για τη διαχείριση του νέου εθνικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα.

Σε κάθε περίπτωση, η πρόθεση της κυβέρνησης – του Μεγάρου Μαξίμου είναι να εκπέμψει το συντομότερο δυνατό ένα νέο πρόγραμμα, πιο σύγχρονο, με λιγότερο προσωπικό και με βασικό γνώμονα την αντικειμενική ενημέρωση.

«Θέλουμε μια ΕΡΤ που να βγάζει τα λεφτά της, να προβάλλει την Ελλάδα στο εξωτερικό και να επιτελεί το λειτούργημα της ενημέρωσης», σημειώνει στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις του στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού.

Σε πρακτικό επίπεδο, ο σχεδιασμός που θέλει να προωθήσει το επιτελείο του πρωθυπουργού περιλαμβάνει κωδικοποιημένα τα εξής:

1. Τη δημιουργία τριών καναλιών. Το πρώτο θα έχει αμιγώς ενημερωτικό χαρακτήρα, με ειδήσεις και ενημερωτικές εκπομπές, καθώς παράλληλα και με προβολή ιστορικών σειρών που θα αφορούν προσωπικότητες που σφράγισαν την πορεία της Ελλάδας από την αρχαιότητα έως σήμερα. Το δεύτερο θα είναι το δορυφορικό και το τρίτο θα εκπέμπει μέσα από το Ίντερνετ.

2. Τη δημιουργία τριών ραδιοφώνων. Το ένα αθλητικό, το δεύτερο ενημερωτικό και το τρίτο με πολιτιστικό πρόγραμμα.

3. Τη λειτουργία του νέου εθνικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα με προσωπικό που δεν θα υπερβαίνει τους 800 υπαλλήλους αρχικά.

4. Τη μείωση τουλάχιστον κατά 50% του ειδικού τέλους που καταβάλλουν οι Έλληνες για τη λειτουργία της ΕΡΤ.

Μεγάλες παραγωγές

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις προθέσεις του Μεγάρου Μαξίμου είναι να υπάρξουν μεγάλες παραγωγές, ικανές να πουληθούν και στο εξωτερικό, γεγονός που θα βοηθήσει την προβολή της χώρας κυρίως, αλλά και θα εξασφαλίσει – όπως τονίζουν οι εισηγητές αυτής της πρότασης – ένα σημαντικό μέρος των εσόδων του νέου φορέα.

Σε ό,τι άφορά τις προσλήψεις που θα γίνουν άμεσα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα εγγυηθεί δημόσια ότι θα γίνουν με αξιοκρατικό τρόπο, ενώ παράλληλα με την ίδια δήλωση που πιθανώς να κάνει και τη Δευτέρα, εφόσον εξελιχθεί ομαλά η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, θα δεσμευθεί ότι στόχος του είναι η νέα ΕΡΤ να εκπέμπει το συντομότερο δυνατόν, ει δυνατόν και μέσα στον Ιούλιο.

ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook