Σε οριακό σημείο είναι πλέον η τρικομματική κυβέρνηση με ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα ακόμη και της προκήρυξης πρόωρων εκλογών.

Στο πλαίσιο αυτό η σύσκεψη των αρχηγών στις 19:30 το απόγευμα της Δευτέρας είναι κρίσιμη. Αν το αδιέξοδο δεν αρθεί τότε δεν αποκλείονται και οι εκλογές. Πάντως η καγκελάριος κ. Άνγκελα Μέρκελ με διαρροή της στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων στήριξε χθες τον κ. Σαμαρά και το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που έχει αποφασίσει η Τρόικα με την κυβέρνηση για να μην υπάρχουν αμφιβολίες περί των προθέσεων των δανειστών.

Πριν από την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών αναμένεται να υπάρξει μήνυμα εν είδη διαγγέλματος του πρωθυπουργού προς τον ελληνικό λαό. Ο κ. Σαμαράς θα επιμείνει στην μέχρι τώρα γραμμή του και στους σκληρούς τόνους που επέλεξε εναντίον της ΕΡΤ των εργαζομένων και όσων στηρίζουν τις κινητοποιήσεις τους.

Για το Μέγαρο Μαξίμου το κλείσιμο της ΕΡΤ εξελίχθηκε σε μητέρα όλων των μαχών προκειμένου να συνεχίσει το πρόγραμμα απολύσεων, συγχωνεύσεων και καταργήσεων στον δημόσιο τομέα. Ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει στο θέμα της ΕΡΤ.

Άλλωστε μία υποχώρηση στο σημείο που έφθασαν τα πράγματα θα ήταν ανεπανόρθωτο πλήγμα για το κύρος του και την δυνατότητά του να συνεχίσει να κυβερνά όταν μάλιστα έχει μπροστά του αρκετές ακόμη δύσκολες αποφάσεις λόγω της Τρόικας.

Από τη πλευρά τους οι δύο άλλοι αρχηγοί επιμένουν ότι η αναδιάρθρωση θα πρέπει να γίνει με την ΕΡΤ εν λειτουργεία.

Τα πράγματα έφθασαν σε αδιέξοδο όταν οι κ.κ. Βαγγέλης Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης απέρριψαν την συμβιβαστική πρόταση που τους μετέφερε την Παρασκευή ο υπουργός Επικρατείας κ. Δημήτρης Σταμάτης να γίνουν προσλήψεις με συνοπτικές διαδικασίες προκειμένου να αρχίσει να εκπέμπει άμεσα πρόγραμμα το δημόσιο κανάλι.

Οι δύο αρχηγοί είπαν ότι μόνο πλήρη επαναλειτουργία δέχονται μέχρι να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις για τη νέα Δημόσια Τηλεόραση. Την κατάσταση περιέπλεξε και η απόφαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΔΗΜΑΡ ότι δεν θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση αν την ζητήσει ο κ. Σαμαράς με αντικείμενο το θέμα της ΕΡΤ.

Ο ελιγμός της ψήφου εμπιστοσύνης είχε συζητηθεί στο κυβερνητικό επιτελείο την περασμένη Τετάρτη και είχε διαρρεύσει. Μετά την εκ προοιμίου άρνηση όμως της ΔΗΜΑΡ το Μαξίμου άλλαξε τακτική. Μία απόρριψη της ψήφου εμπιστοσύνης θα οδηγούσε σε πτώση της κυβέρνησης και σε διαδικασία διερευνητικών εντολών.

Το κυβερνητικό επιτελείο ανησύχησε από φήμες στο παρασκήνιο περί αναζήτησης λύσης για νέα κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή αλλά με άλλον πρωθυπουργό. Στο πλαίσιο αυτό άλλαξε τακτική και πρόβαλλε ότι αν το αδιέξοδο παραμείνει ο κ. Σαμαράς θα προκηρύξει εκλογές. Συνεργάτες του πρωθυπουργού σημείωναν ότι “προκαλεί εντύπωση η διαρροή από τους κύκλους της Προεδρίας της Δημοκρατίας”. Πρόσθεταν ότι “είναι σαφές πώς κάποια συμφέροντα δεν θέλουν τον Σαμαρά πρωθυπουργό”. Σε γνώση του Μαξίμου πάντως είναι ότι και βουλευτές της ΝΔ είναι σε αυτό το κλίμα.

Ο πρωθυπουργός με δύο ομιλίες του την Παρασκευή στην ΟΝΝΕΔ και την Κυριακή στο προσυνέδριο της ΝΔ στο Ναύπλιο επανέλαβε τις σκληρές αιτιάσεις του για τα σκάνδαλα την σπατάλη και την κακοδιοίκηση που υπήρχε στην ΕΡΤ και προσπάθησε να συσπειρώσει την παράταξή του.

Στο πλαίσιο αυτό το Μέγαρο Μαξίμου από το Σάββατο ζήτησε από τους υπουργούς και τους βουλευτές του κόμματος να κάνουν δηλώσεις στήριξης της πολιτικής Σαμαρά στην ΕΡΤ και επιστράτευσε όλες τις δυνάμεις του στο διαδίκτυο ακόμη και βουλευτές που στο παρελθόν έκαναν καριέρα και περιουσία στην ΕΡΤ που τώρα κατηγορούν.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook