Ο Νικολά Σαρκοζί, ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Ντέιβιντ Κάμερον δηλώνουν σε κοινή τους επιστολή που δημοσιεύεται σήμερα στο διεθνή Τύπο ότι δεν είναι δυνατόν υπάρξει ειρήνη στη Λιβύη όσο ο Μουάμαρ Καντάφι παραμένει στην εξουσία, η ανατροπή του οποίου αποτελεί πλέον στόχο των νατοϊκών συμμάχων μετά την χθεσινή σύνοδο στο Βερολίνο.

Οι τρεις ηγέτες επισημαίνουν την ανάγκη συνέχισης των στρατιωτικών επιχειρήσεων για την επιτάχυνση της απομάκρυνσης του Καντάφι από την εξουσία και τη διευκόλυνση μιας πολιτικής μετάβασης.

«Δεν τίθεται θέμα ανατροπής του Καντάφι για της βίας. Αλλά είναι αδύνατον να φαντασθεί κανείς ότι η Λιβύη έχει μέλλον με τον Καντάφι… είναι αδιανόητο κάποιος που θέλησε να σφαγιάσει τον λαό του να διαδραματίσει οποιονδήποτε ρόλο στη μελλοντική λιβυκή κυβέρνηση», γράφουν οι πρόεδροι της Γαλλίας, των ΗΠΑ και της Βρετανίας στην επιστολή που δημοσιεύεται στις εφημερίδες Washington Post, The Times και Le Figaro.

Για την επιτάχυνση της αποχώρησης του συνταγματάρχη Καντάφι θεωρούν ότι το ΝΑΤΟ και οι εταίροι του συνασπισμού οφείλουν να συνεχίσουν τις επιχειρήσεις τους για την προστασία των αμάχων και για την ενίσχυση της πίεσης επί του καθεστώτος.

Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες αρνήθηκαν χθες στο Βερολίνο να επιστρέψουν στην πρώτη γραμμή των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λιβύη.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Αλέν Ζιπέ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι συνομίλησε με την Αμερικανίδα ομόλογό του Χίλαρι Κλίντον, στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο.

Όμως, η αμερικανική πλευρά, που απέσυρε περί τα πενήντα καταδιωκτικά-βομβαρδιστικά αεροσκάφη από επιχειρήσεις επίγειων επιθέσεων στις 4 Απριλίου, απάντησε ότι «θα συνεχίσει στην ίδια γραμμή, δηλαδή παρέχοντας αεροσκάφη για συγκεκριμένες επεμβάσεις όταν τα μέσα που διαθέτουν (οι ΗΠΑ) είναι ιδιαιτέρως χρήσιμα», εξήγησε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις επιχειρήσεις στη Λιβύη με τα μέσα παρακολούθησης και επιτήρησης που διαθέτουν.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ατλαντικής Συμμαχίας υιοθέτησαν χθες στο Βερολίνο κοινή απόφαση τριών σημείων που θέτει τους όρους για εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός: κάθε επίθεση εναντίον αμάχων πρέπει να σταματήσει. Οι στρατιωτικές δυνάμεις πρέπει να επιστρέψουν στα στρατόπεδα και να αποσυρθούν από όλες τις πόλεις όπου έχουν αναπτυχθεί ή πολιορκούν, όπως η Ατζνταμπίγια, η Μπρέγκα, η Μιζουράτα και εννέα ακόμη πόλεις της δυτικής Λιβύης. Η χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας πρέπει να είναι δυνατόν γίνει σε συνθήκες ασφαλείας προς όλους όσοι την έχουν ανάγκη.

Στην κοινή διακήρυξη αναφέρεται επίσης ότι το ΝΑΤΟ υποστηρίζει σθεναρά την έκκληση προς τον συνταγματάρχη Καντάφι να αποχωρήσει, όπως αυτή εκφράσθηκε κατά τη διάσκεψη της Ομάδας Επαφής στην Ντόχα.

Είναι η πρώτη φορά που η Ατλαντική Συμμαχία λαμβάνει θέση σαφώς και ομοφώνως υπέρ της αποχώρησης του Καντάφι από την εξουσία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook