Και ενώ η μάχη των εργαζομένων της ΕΡΤ συνεχίζεται, μια δυσάρεστη έκπληξη τους περίμενε σήμερα, Δευτέρα, όταν άνοιξαν τον λογαριασμό τους στο Facebook.

Αν και επίσημη ειδοποίηση απόλυσης δεν έχουν λάβει, οι πληροφορίες εργασίας τους στο δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης, «γύρισαν» από μόνες τους σε παρελθοντικό χρόνο και έτσι θεωρούνται ως πρώην εργαζόμενοι στην ΕΡΤ!

\"\"
Οι εκπλήξεις, όμως, για τους εργαζομένους στην ελληνική ραδιοτηλεόραση συνεχίστηκαν, αφού και η γνωστή ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια «Wikipedia» στην ελληνική της έκδοση στο λήμμα για την ΕΡΤ, έχει αλλάξει τους χρόνους των ρημάτων και αναφέρεται σε αυτήν ως κάτι που ανήκει πλέον στο παρελθόν, παρά το γεγονός ότι συνεχίζεται να μεταδίδεται μέσω ίντερνετ το πρόγραμμα της.
Έτσι, πλέον, διαβάζει κανείς:
«Η Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση (Ε.Ρ.Τ.) ήταν ο δημόσιος φορέας δικτύων εκπομπών ραδιοφωνίας και τηλεόρασης στην Ελλάδα. Η επωνυμία της ήταν “Ε.Ρ.Τ. Α.Ε.” (ανώνυμη εταιρεία) και άνηκε εξ ολοκλήρου στο ελληνικό δημόσιο. Οι κύριες υπηρεσίες της Ε.Ρ.Τ ήταν η εκπομπή τριών τηλεοπτικών σταθμών και 28 ραδιοφωνικών σταθμών σε όλη την ελληνική επικράτεια. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης (EBU) το 1950, μάλιστα είναι το πρώτο μέλος της.
Η ΕΡΤ ήταν διάδοχη του πρώην ΕΙΡ και μετέπειτα (με την προσθήκη της τηλεόρασης) ΕΙΡΤ (Εθνικόν Ίδρυμα Ραδιοφωνίας Τηλεοράσεως). Το νομικό καθεστώς της άλλαξε το 1976, όταν από ίδρυμα μετατράπηκε σε ανώνυμη εταιρεία. Το 1982 συγχωνεύτηκε με την ΥΕΝΕΔ σ\’ έναν ενιαίο φορέα της ελληνικής δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Οι περισσότερες υπηρεσίες της Ε.Ρ.Τ. στεγάζονταν στο λεγόμενο “Ραδιομέγαρο”, που οικοδομήθηκε το 1968-1969, και το οποίο βρίσκεται επί της Λεωφόρου Μεσογείων, στην Αγία Παρασκευή Αττικής.
Στις 11 Ιουνίου 2013 η κυβέρνηση της Ελλάδας ανακοίνωσε το κλείσιμο της ΕΡΤ, μετά το τέλος του προγράμματος της συγκεκριμένης ημέρας, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις πολιτικών κομμάτων αλλά και της ΕΣΗΕΑ. Η τελευταία κήρυξε απεργίες σε όλα τα μέσα ενημέρωσης και κάλεσε σε συγκεντρώσεις συμπαράστασης για «το πρωτοφανές για δημοκρατική χώρα \”κλείσιμο\” της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης με τρόπο \”αποφασίζομεν και διατάσσομεν\”, δηλαδή χωρίς την έγκριση της Βουλής. Η EBU σε επιστολή που απηύθυνε την ίδια μέρα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης Ζαν Πολ Φιλιπό και η γενική διευθύντρια του οργανισμού Ίνγκριντ Ντελτάρ, ζήτησε από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να ανακαλέσει την απόφαση για το κλείσιμο της δημόσιας ελληνικής ραδιοτηλεόρασης επισημαίνοντας πως “η ύπαρξη των δημόσιων μέσων και η ανεξαρτησία τους όσον αφορά την κυβέρνηση βρίσκονται στην καρδιά των δημοκρατικών κοινωνιών”.
Παρά την ανακοίνωση, οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ επέστρεψαν στην εργασία τους. Μετά το κλείσιμο των πομπών και της ιστοσελίδας της ΕΡΤ οι μεταδόσεις των εκπομπών συνεχίστηκαν μέσω δορυφόρου με εξοπλισμό της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης.] Η EBU παραχώρησε επίσης συχνότητα για την παροχή συνεχούς ροής (live streaming) στο Διαδίκτυο της εκπομπής της ΕΡΤ.
Στις 12 Ιουνίου 2013, η Ελληνική Κυβέρνηση ανακοίνωσε την αντικατάσταση της ΕΡΤ με τη Νέα Ελληνική Ραδιοφωνία Ίντερνετ και Τηλεόραση (ΝΕΡΙΤ). Ο νέος κρατικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός αναμένεται να ξεκινήσει τις υπηρεσίες του από τα τέλη Αυγούστου του 2013».
\"\"

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook