Δίωξη σε βαθμό κακουργήματος, που αφορά το αδίκημα της απάτης εις βάρος του Δημοσίου, άσκησε ο εισαγγελέας Ρεθύμνου εναντίον φαρμακοποιού, στο φαρμακείο του οποίου ελεγκτές του ΟΓΑ είχαν διενεργήσει τον Οκτώβριο του 2009 ελέγχους από τους οποίους διαπιστώθηκε σωρεία παραβάσεων με αποτέλεσμα να προκληθεί μεγάλη οικονομική ζημία στον Ασφαλιστικό Φορέα.

Το πόρισμα των ελεγκτών του ΟΓΑ είχε αποσταλεί τον περασμένο Ιούνιο στον εισαγγελέα, ο οποίος είχε διατάξει προανάκριση από το περιεχόμενο της οποίας διαπίστωσε το εύρος των αδικημάτων και πριν λίγες μέρες άσκησε την ποινική δίωξη, ενώ παράλληλα παρήγγειλε κύρια ανάκριση για την υπόθεση. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, ο φαρμακοποιός δεν έχει κληθεί ακόμα να απολογηθεί.

Ταυτόχρονα, υπάρχει εξέλιξη και στο σκέλος της υπόθεσης που αφορά τις διοικητικές κυρώσεις και είναι ανεξάρτητο από το ποινικό σκέλος. Ο ΟΓΑ, επέβαλλε χρηματικό πρόστιμο στο φαρμακοποιό, ποσού ύψους 250.000 ευρώ βάσει των παραβάσεων που διαπίστωσαν οι ελεγκτές του Οργανισμού για το χρονικό διάστημα που είχαν την δυνατότητα να ελέγξουν τις «φαρμακευτικές πράξεις».

Στο πόρισμα που έχουν συντάξει οι ελεγκτές και παρέδωσαν στην διοίκηση του Οργανισμού τον Ιούνιο του 2010, αναφέρονται αναλυτικά οι περιπτώσεις παραβίασης του κώδικα φαρμακευτικής δεοντολογίας. Χρειάστηκε πάνω από ένας χρόνος να επιβληθεί το διοικητικό πρόστιμο των 250.000 ευρώ, ωστόσο προκειμένου να εισπραχθεί (και αν) το ποσόν θα περάσει αρκετός χρόνος ακόμα, καθώς ο φαρμακοποιός έχει δικαίωμα να κάνει προσφυγή.

Να σημειωθεί, ότι η υπόθεση άρχισε να ξετυλίγεται όταν βρέθηκε στο φαρμακείο σφραγίδα μιας γιατρού Κέντρου Υγείας. Η ίδια κλήθηκε από τους ελεγκτές να δώσει εξηγήσεις για το γεγονός και έμεινε έκπληκτη αφού είχε πλήρη άγνοια. Η σφραγίδα, όπως αποκαλύφθηκε, ήταν πλαστή και ο περαιτέρω έλεγχος έδειξε ότι ο φαρμακοποιός συνταγογραφούσε, υπέγραφε και σφράγιζε συνταγές φαρμάκων χιλιάδων ευρώ στο όνομα ανυποψίαστων πολιτών, κυρίως ηλικιωμένων, κάποιων δε τα βιβλιάρια υγείας βρέθηκαν επίσης μέσα στο φαρμακείο, με σκοπό, όπως αναφέρεται στο πόρισμα, την κερδοσκοπία από πλευράς του φαρμακοποιού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, και όπως τα «Ρ.Ν.» είχαν δημοσιεύσει από τον περασμένο Ιούνιο, από τον έλεγχο διαπιστώθηκαν:

1. Αν και απαγορεύεται να βρίσκονται στα φαρμακεία σφραγίδες γιατρών, στο συγκεκριμένο φαρμακείο βρέθηκαν δυο σφραγίδες γιατρού του Ε.Σ.Υ., ο οποίος όταν κλήθηκε από τους επιθεωρητές να απαντήσει γι’ αυτό, είπε ότι οι σφραγίδες δεν είναι δικές του. Ο φαρμακοποιός τελικά ομολόγησε ότι ο ίδιος τις είχε πλαστογραφήσει προκειμένου, όπως δικαιολογήθηκε, να μην ταλαιπωρεί τους ασθενείς όταν χρειάζονται κάποιες διορθώσεις στις συνταγές τους.

2. Από τον έλεγχο που έγινε βρέθηκαν συνταγές σφραγισμένες και υπογεγραμμένες από άλλη γιατρό του Ε.Σ.Υ. ωστόσο η ίδια διαβεβαίωσε και απέδειξε με στοιχεία ότι δεν ήταν δική της ούτε η υπογραφή ούτε ο γραφικός χαρακτήρας των συνταγών ούτε και η σφραγίδα. Πολλές από τις συνταγές που της επεδείχθησαν, είχαν γραφεί την περίοδο που εκείνη ήδη είχε φύγει από το Ρέθυμνο και υπηρετούσε σε άλλη περιοχή της Ελλάδας ή σε κάποιες άλλες περιπτώσεις υπηρετούσε μεν στο Ρέθυμνο αλλά ήταν αδειούχος και φαινόταν ότι είχε συνταγογραφήσει.

3. Διαπιστώθηκε ότι από βιβλιάρια ασφαλισμένων του ΟΓΑ αφαιρούνταν λευκές σελίδες και σε αυτές ο φαρμακοποιός συνταγογραφούσε υπέρ τρίτων ατόμων.

4. Βρέθηκαν συνταγές γιατρών παραποιημένες από τον φαρμακοποιό. Ασθενείς του παρέδιδαν πραγματική συνταγή στην οποία αναγραφόταν ένα ή δυο φάρμακα και εκείνος συμπλήρωνε κάποιο πολύ ακριβό φάρμακο το οποίο δεν είχε γράψει ο γιατρός και που φυσικά δεν παραδιδόταν ποτέ σε κανέναν ασθενή.

5. Βρέθηκαν κουπόνια που οδηγούν τους ελεγκτές στο συμπέρασμα ότι είχαν χρησιμοποιηθεί κατά το παρελθόν σε άλλες συνταγές.

(rethnea.gr)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook