Πρόκειται για το πιο διάσημο ναυάγιο στον κόσμο. Ο Τιτανικός μπορεί να βούλιαξε πριν από ακριβώς 99 χρόνια όμως η ιστορία συνεχίζει να ασχολείται ακόμη μαζί του.

Το διάσημο υπερωκεάνιο έχει πρωταγωνιστήσει σε 20 τουλάχιστον κινηματογραφικές παραγωγές, έχουν γραφτεί αναρίθμητα βιβλία με τα γεγονότα του και μέχρι σήμερα προσθέτονται νέα, ενδιαφέροντα στοιχεία που συνθέτουν την τραγική αυτή ιστορία.

\"\"Ήταν 23:40 στις 14 Απριλίου 1912, όταν ο Τιτανικός συγκρούστηκε με ένα παγόβουνο στον Ατλαντικό Ωκεανό κατά τη διάρκεια του παρθενικού ταξιδιού του από το Σαουθάμπτον της Βρετανίας στη Νέα Υόρκη. Ήταν το πρώτο πλοίο στην ιστορία που χρησιμοποίησε τον νέο κώδικα διάσωσης S.O.S.

Υστερα από ένα φοβερό χτύπημα με παγόβουνο στο Βόρειο Ατλαντικό, ο Τιτανικός βυθίζεται. Από τους 2.340 επιβαίνοντες, χάνονται στα παγωμένα νερά οι 1.595. Η θερμοκρασία της θάλασσας άγγιζε τους 0 βαθμούς.
Από εκεί ξεκίνησε ο μύθος του «Τιτανικού», πολλές φορές μπλέκοντας της αλήθεια με τερατολογίες και διατηρώντας για 100 σχεδόν χρόνια αμείωτο το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Χάρολντ Λόουε είναι ο μοναδικός από το πλήρωμα του Τιτανικού που γύρισε πίσω για να σώσει κι άλλους επιβαίνοντες. Αυτός είναι που έφερε και στη δημοσιότητα περισσότερα στοιχεία για την τραγωδία.

\"\"Συμπτώσεις και μύθοι για το ναυάγιο του Τιτανικού

Η βύθιση του Τιτανικού το 1912, η πλέον πολύνεκρη τραγωδία της εποχή, καθώς και η ιστορία του δημιούργησε έναν ολόκληρο μύθο. Περίεργες ιστορίες και συμπτώσεις που συνδέθηκαν με το ναυάγιο, ενίσχυσαν τον μύθο αυτό:

Προφητικό μυθιστόρημα
Ένας επιβάτης του υπερωκεάνιου, είχε γράψει δύο μυθιστορήματα στα οποία είχε διηγηθεί την ιστορία ενός πλοίου που προσέκρουε σε παγόβουνο και ενός αλλού που βυθίζονταν στον Ατλαντικό παίρνοντας μαζί του και τους επιβάτες του.

Η μυστική κωδική ονομασία
Η κακοτυχία του Τιτανικού, καθώς βυθίσθηκε στο παρθενικό του ταξίδι, κατά πολλούς δημιουργήθηκε επειδή δεν είχε «βαπτιστεί» πριν αποπλεύσει. Η συνήθεια της εποχής επέβαλλε κάθε πλοίο που πρωτοκαθελκύεται να βαπτίζεται. Επιπλέον, ορισμένοι μίλησαν για μια μυστική κωδική ονομασία που είχε δοθεί στο πλοίο από τους προτεστάντες ναυπηγούς λόγω του μίσους τους για τους καθολικούς και τον Πάπα.

Το «απαγορευμένο» διήγημα
Ένα διήγημα του 1898, περιέγραφε την τραγική κατάληξη ενός πλοίου που χαρακτηριζόταν «αβύθιστο» και τελικά τιμωρήθηκε για την έπαρση του.

Το άσπρο φάντασμα της καταστροφής
Ένα περιοδικό της εποχής που συνέβη το δυστύχημα , περιέγραφε λεπτομερώς το ναυάγιο ενός πλοίου από την Ευρώπη που οδήγησε στο θάνατο τους επιβάτες του. Το άρθρο τιτλοφορούνταν: «Το άσπρο φάντασμα της καταστροφής».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook