Ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα ήταν καταστροφική τόσο για τις τράπεζες όσο και για την οικονομία της χώρας, εκτίμησε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Sole 24 Ore ο Lorenzo Bini Smaghi, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

«Η ελληνική οικονομία θα κατέρρεε, με καταστροφικές επιπτώσεις στην κοινωνική συνοχή και τη διατήρηση της δημοκρατίας στη χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ωστόσο ότι είναι κάτι που εξαρτάται από την Ελλάδα.

«Τελικά, η Ελλάδα είναι αυτή που θα αποφασίσει το πώς θα προχωρήσει, με δεδομένο ότι θα υποστεί τις χειρότερες επιπτώσεις. Όμως, οι υπόλοιπες χώρες θα πρέπει να αποφύγουν να τη σπρώξουν προς την καταστροφή», τόνισε ο Bini Smaghi.

Αναφέρει επίσης ότι οι περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων στην Eυρωζώνη θα εξαρτηθούν από την οικονομία και τον πληθωρισμό, προσθέτοντας ότι το ευρώ βρίσκεται σήμερα σε επίπεδα 10% χαμηλότερα έναντι των βασικών νομισμάτων σε πραγματικούς όρους.

Η συνέντευξή αυτή έρχεται μετά τη δήλωση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Wolfgang Schaeuble ότι πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα για την αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους, σε περίπτωση που η ανάλυση της ΕΚΤ και της Κομισιόν που θα γίνει τον Ιούνιο δείξει ότι αυτό δεν είναι βιώσιμο.

news247.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook