Ο Βουλευτής Λασιθίου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Ε.Κ.Μ. Κωστής Δερμιτζάκης επικεφαλής αντιπροσωπείας του κόμματος επισκέφτηκε τα γραφεία της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιεράπετρας και συναντήθηκε με το Δ.Σ. της Ένωσης τη Δευτέρα 17/6/2013.

Κατά τη συνάντηση ενημερώθηκε για τα άμεσα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί της περιοχής και συγκεκριμένα;

1) το πρόβλημα της μηδενικής καρπόδεσης των ελαιοδέντρων εξαιτίας δυσμενών και ασυνήθιστων καιρικών συνθηκών και τη διερεύνηση τρόπων αποζημίωσης ή ειδικής ενίσχυσης των ελαιοπαραγωγών.
2) Την ένταξη και των θερμοκηπιακών καλλιεργειών στην ανακατανομή πόρων από το πρόγραμμα Συνδεδεμένης Στήριξης της Ε.Ε.
3) Τη διεύρυνση των ασφαλιστικών κινδύνων που καλύπτει ο ΕΛΓΑ και στις ζημιές από την κλιματική αλλαγή καθώς και την έγκαιρη αποτίμηση των ζημιών από τις υπηρεσίες που παραμένουν υποστελεχωμένες.

Η συζήτηση επεκτάθηκε και στα άλλα προβλήματα του αγροτικού κόσμου, όπως το υψηλό κόστος παραγωγής, η φορολόγηση των αγροτεμαχίων, η λειτουργία των συνεταιρισμών και τα προβλήματα ρευστότητας που επιδεινώθηκαν από την πώληση της Αγροτικής Τράπεζας.

Ο Κωστής Δερμιτζάκης αφού ευχαρίστησε για την πλήρη ενημέρωση, τόνισε ότι σε κάθε παρέμβαση του στη βουλή αναφέρεται στα προβλήματα του αγροτικού κόσμου του Λασιθίου και ανέφερε τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, όπως η ερώτηση για τις αποζημιώσεις από ασθένειες για τις οποίες δεν είχε καν κατατεθεί αίτηση. Τόνισε ότι για το θέμα των αποζημιώσεων των ελαιοπαραγωγών έχει ήδη κατατεθεί αναφορά στη Βουλή και ότι θα γίνει κάθε προσπάθεια για να αξιοποιηθεί και το προηγούμενο της διεκδίκησης των ροδακινοπαραγωγών για τον ίδιο λόγο. Θα γίνουν επαφές με τη διοίκηση του ΕΛΓΑ και θα αναληφθεί πρωτοβουλία για την αλλαγή του νομικού πλαισίου που αφορά τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ ώστε αυτές να επεκταθούν και για καταστροφές πριν από την καρπόδεση.

Για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις το θέμα θα συζητηθεί με το αρμόδιο τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ και με τους βουλευτές της Κρήτης ούτως ώστε να διερευνηθούν οι δυνατότητες παρέμβασης, ώστε και οι αγρότες της Κρήτης να λάβουν το μερίδιο που τους αναλογεί από αυτές …

Επισήμανε την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδει ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανάπτυξη συνεταιριστικού κινήματος που θα στηρίξει την παραγωγική ανασυγκρότηση του πρωτογενή τομέα. Αυτό μπορεί να γίνει με την εξυγίανση και τον δημοκρατικό κοινωνικό έλεγχο των συνεταιρισμών και την ενεργό συμμετοχή των αγροτών.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook