Την οριστικοποίηση του κειμένου της Συμφωνίας Φιλοξενούσης Χώρας (Host Government Agreement) μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της κοινοπραξίας του Trans Adriatic Pipeline (TAP) ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

«Η συμφωνία αυτή, που διασφαλίζει τη σταθερότητα του επενδυτικού κλίματος, αποτελεί το τελικό στάδιο των προσπαθειών της χώρας μας για την υποστήριξη του αγωγού TAP στη διαδικασία επιλογής της κοινοπραξίας Shah Deniz II» επισημαίνει το υπουργείο.

Η επίσημη τελετή για την υπογραφή σε υπουργικό επίπεδο θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες.

Εντωμεταξύ την κρίσιμη απόφαση επιλέγοντας έναν από τους δύο αγωγούς, Nabucco ή ΤΑP, η κοινοπραξία Shah Deniz II θα πάρει την επόμενη εβδομάδα, όπως είπε ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν στον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζ.Μπαρόζο.

«Με τη σημερινή οριστικοποίηση του Host Goverment Agreement για τον TAP, η χώρα μας δίνει ένα ακόμη πλεονέκτημα υπέρ του αγωγού φυσικού αερίου TAP στη διαδικασία επιλογής από την κοινοπραξία Shah Deniz II ενόψει των τελικών αποφάσεών της» δήλωσε ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Μάκης Παπαγεωργίου.

Σημείωσε ακόμη πως «η ισχυρή δέσμευση της χώρας μας με την ολοκλήρωση όλων των απαραίτητων διαδικασιών σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και σε αγαστή συνεργασία με την Ιταλία και την Αλβανία ανέδειξε τον TAP σε ισχυρό διεκδικητή και ισότιμο αντίπαλο του Nabucco West για την εναλλακτική τροφοδοσία και ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

»Οι τελευταίες εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα ενισχύουν τις προσπάθειες της Κυβέρνησης για την ενίσχυση της γεωπολιτικής θέσης της Ελλάδας και επιβεβαιώνουν το επενδυτικό ενδιαφέρον που υπάρχει ξανά για τη χώρα μας».

Προ ημερών ο κ. Παπαγεωργίου είχε επισημάνει πως ενδεχόμενη συμφωνία με την αζέρικη Socar για την πώληση της ΔΕΣΦΑ αυξάνει τις πιθανότητες επιλογής του ΤΑΡ, καθώς «δημιουργούνται άλλου είδους συνέργειες ανάμεσα στο δίκτυο της ΔΕΣΦΑ και του ΤΑΡ».

TAP ή Nabucco

Την επόμενη εβδομάδα η κοινοπραξία του Shah Deniz ΙΙ θα προχωρήσει στην «κρίσιμη απόφαση», επιλέγοντας έναν από τους δύο αγωγούς, Nabucco ή ΤΑP, διαβεβαίωσε ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ.Μπαρόζο σε συνάντησή τους.

Πρόκειται για μια «καθαρά εμπορική επιλογή της κοινοπραξίας» συμπλήρωσε ο Αλίεφ.

Από την πλευρά του ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο υπογράμμισε τη στρατηγική σημασία των δύο αγωγών φυσικού αερίου, Νabucco και ΤΑP, για την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας.

«Τόσο ο Nabucco West όσο και ο Trans-Adriatic Pipeline (TAP) είναι στρατηγικής σημασίας για τη διαφοροποίηση της προμήθειας φυσικού αερίου στην Ευρώπη και για την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας», δήλωσε ο Ζ.Μπαρόζο.

Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος της Επιτροπής δήλωσε ότι και οι δύο διάδρομοι φυσικού αερίου μπορούν να κατασκευαστούν, καθώς και οι δύο θα αναβαθμίσουν τον Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου με περαιτέρω πηγές ενέργειας.

«Είναι μία αμοιβαία επωφελής κατάσταση» δήλωσε ο Ζ. Μπαρόζο, τονίζοντας ότι ο Νότιος Διάδρομος Φυσικού Αερίου δεν είναι πλέον ένα θεωρητικό σχέδιο, αλλά ένα υλοποιήσιμο σχέδιο προς όφελος όλων των εμπλεκομένων.

Όπως σημείωσε ο Ζ. Μπαρόζο, το σχέδιο αυτό θα φέρει αρχικά 10 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Ευρώπη από το 2019, ενώ μεσοπρόθεσμα θα καλύψει πάνω από το 10% των ετήσιων αναγκών για φυσικό αέριο στην ΕΕ, «συμβάλλοντας στην ενεργειακή μας ασφάλεια, τη σταθερότητα των τιμών, στην ανάπτυξη και στην απασχόληση».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν παραδέχθηκε ότι το σχέδιο είναι επωφελές τόσο για τη χώρα του, η οποία θα ωφεληθεί από τη σταθερή αγορά της ΕΕ, όσο και για την ΕΕ, η οποία θα έχει εναλλακτική πηγή ενέργειας φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν.

«Είμαι ικανοποιημένος, γιατί μετά την υπογραφή της στρατηγικής συνεργασίας για την ενέργεια με την ΕΕ, το 2011 στο Μπακού, βλέπουμε απτά αποτελέσματα στην εφαρμογή του σχεδίου για τον διάδρομο του φυσικού αερίου» δήλωσε ο πρόεδρος Αλίεφ, προσθέτοντας ότι το σχέδιο ενισχύει τις σχέσεις του Αζερμπαϊτζάν με την ΕΕ.


in.gr