Σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας βρίσκονται τα τελευταία 24ωρα τα επιτελεία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, καθώς τα δύο κόμματα της κυβέρνησης καλούνται να λύσουν το παζλ του επικείμενου ανασχηματισμού και να προχωρήσουν στην επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας, η οποία επιδιώκουν να έχει αφενός ρεαλιστική βάση και αφετέρου έντονο μεταρρυθμιστικό στίγμα.

Ο Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος αναμένεται να συναντηθούν εντός της ημέρας για να οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις, ώστε τη Δευτέρα ή το αργότερο την Τρίτη να έχουν ανακοινωθεί οι αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο.

Η ορκωμοσία των μελών του νέου υπουργικού συμβουλίου, θα πραγματοποιηθεί όπως φαίνεται την Τρίτη ή την Τετάρτη και αμέσως μετά θα συνεδριάσει το νέο σχήμα υπό τον πρωθυπουργό στη Βουλή. Την Πέμπτη και την Παρασκευή ο Αντώνης Σαμαράς θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Η προγραμματική συμφωνία

Η επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας και η λειτουργία της κυβέρνησης βάσει σαφών κανόνων λήψης αποφάσεων και συντονισμού αποτελεί για το ΠΑΣΟΚ προτεραιότητα πρώτης γραμμής.

«Αρχίζει τώρα μία νέα φάση που πρέπει να θεμελιωθεί στις δύσκολες εμπειρίες των προηγούμενων τριών ετών, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της τρικομματικής κυβέρνησης συνεργασίας. Απαιτούνται εγγυήσεις σοβαρότητας, ενότητας, αποτελεσματικότητας και επιτυχίας. Εγγυήσεις προγραμματικές, οργανωτικές, προσωπικές» επαναλαμβάνει σε άρθρο του στο Έθνος της Κυριακής ο κ. Βενιζέλος.

Σύμφωνα με Το Βήμα της Κυριακής, στο Μέγαρο Μαξίμου την ευθύνη για τη σύνταξη του προσχεδίου της συμφωνίας αυτής ανέλαβαν οι Δ.Σταμάτης και Χρ.Λαζαρίδης. Στην Ιπποκράτους πολλά στελέχη εργάζονται για τη νέα συμφωνία, ο συντονισμός όμως ανατέθηκε στους κ.κ. Γ.Σταμάτη και Χρ.Πρωτόπαπα.

Η πρόταση της ΝΔ έχει στον πυρήνα της ριζικές αλλαγές στο κράτος και στη δημόσια διοίκηση, ενώ περιλαμβάνει προτάσεις για το νέο αναπτυξιακό μοντέλο και την ενίσχυση της απασχόλησης. Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ καλύπτει θεσμικά ζητήματα (εκλογικός νόμος, πολιτικό σύστημα, αναθεώρηση Συντάγματος), αλλά και ζητήματα ανάπτυξης.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook