Σε οικονομικό αδιέξοδο έχουν περιέλθει οι ακτοπλοϊκές εταιρίες, αφού τα έσοδα τους, όπως υποστηρίζουν, δεν επαρκούν για να καλύψουν τα αυξημένα λειτουργικά κόστη και τις μεγάλες δανειακές υποχρεώσεις. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, πολλοί είναι εκείνοι που διαβλέπουν… κανόνια στην Ακτή Μιαούλη. Φοβούνται μάλιστα, ότι μπορεί να υπάρξουν χρεοκοπίες ακόμη και πριν την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου.

Μπροστά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, προβάλλει ανάγλυφα ο κίνδυνος να βρεθούν τα ελληνικά νησιά στου πέντε ανέμους, καθώς θα χαθούν ακτοπλοϊκά δρομολόγια και θα σβήσουν αρκετές από τις σημαντικές γραμμές διασύνδεσής τους. Η μελανή εικόνα της οικονομικής ασφυξίας αποτυπώνεται και σε εξειδικευμένη μελέτη που πραγματοποίησαν πρόσφατα οι τράπεζες, οι οποίες έχουν στηρίξει τις εταιρίες με δανειακά κεφάλαια.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «ο Κόσμος του Επενδυτή», η έρευνα δείχνει ότι για κάθε εκατό ευρώ που εισπράττουν οι ακτοπλοϊκές εταιρίες, υποχρεούνται να δώσουν επιπλέον 31 ευρώ για τα συμβατικά πλοία και 41 ευρώ για τα ταχύπλοα. Έτσι το βάρος πέφτει όλο και περισσότερο στις τράπεζες, οι οποίες πιέζουν τους εφοπλιστές για συμφωνίες διάσωσης, προκειμένου να αποφευχθούν οι χρεοκοπίες και οι επιπτώσεις τους.

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook