Σε συμφωνία για αυστηρότερους ελέγχους των πολιτικών επτά μεγάλων κρατών, έτσι ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος μιας παρόμοιας κρίσης της περιόδου 2007-2009 , κατέληξε η ομάδα των 20 πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών και αναδυόμενων οικονομιών, κατά την εαρινή σύνοδο των υπουργών Οικονομικών των χωρών-μελών της.

Πρόκειται για μια διαδικασία αξιολόγησης των δυνητικών κινδύνων για την παγκόσμια οικονομία που θέτουν οι εθνικές πολιτικές. Οι χώρες που συγκεντρώνουν πάνω από το 5% του παγκόσμιου ΑΕΠ θα υπόκεινται σε βαθύτερη, δεύτερου επιπέδου ανάλυση των ανισορροπιών των οικονομιών τους, ανέφεραν οι υπουργοί Οικονομικών της G20 σε κοινό ανακοινωθέν τους.

Στο ανακοινωθέν αυτό οι 20 χώρες αναφέρουν ότι κατέληξαν σε συμφωνία όσον αφορά \”ενδεικτικές κατευθυντήριες γραμμές, ολοκληρώνοντας έτσι τον πρώτο γύρο των εργασιών για την διόρθωση των μεγάλων και επίμονων (οικονομικών) ανισορροπιών\”.

Βάσει της συμφωνίας το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα εξετάζει τα επίπεδα των χρεών των επτά κρατών, τα ελλείμματα των προϋπολογισμών τους και τα εμπορικά τους ισοζύγια, μεταξύ άλλων δεικτών, ώστε να κρίνει εάν οι πολιτικές μιας χώρας θέτουν την παγκόσμια οικονομία σε κίνδυνο και πρέπει να αλλάξουν. Στον κατάλογο των χωρών που θα ελέγχονται από το Ταμείο περιλαμβάνονται οι ΗΠΑ, που έχουν μεγάλο εξωτερικό χρέος, και η Κίνα, βασική εξαγωγική χώρα, που βρίσκονται στο επίκεντρο του διαλόγου περί των παγκόσμιων αναπτυξιακών ανισορροπιών. Η Γαλλία, η Βρετανία, η Γερμανία, η Ιαπωνία κι η Ινδία συμπληρώνουν τη λίστα.

Η συμφωνία αυτή «κλείδωσε» από πολύμηνες διαφωνίες και ενστάσεις κυρίως από την πλευρά της Κίνας ότι στόχος της συμφωνίας ήταν να της αφαιρεθεί η δυνατότητα να περιορίζει τις ανατιμήσεις του εθνικού της νομίσματος.

Ωστόσο η συμφωνία δεν προβλέπεται να είναι δεσμευτική και η κάθε χώρα δε θα είναι υποχρεωμένη να συμμορφώνεται με τις όποιες προτάσεις της γίνονται.

Στην επόμενη σύνοδο της G20 στο Παρίσι σε δύο μήνες, αναμένεται να συγκεκριμενοποιηθούν οι όροι σχετικά με την διαδικασία της παρακολούθησης.

Η Γαλλία προεδρεύει της G20

Η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών, Κριστίν Λαγκάρντ, χαρακτήρισε τη συμφωνία \”τεράστια πρόοδο\” στην προσπάθεια να υπάρξει πιο ισόρροπη παγκόσμια ανάπτυξη και πρόσθεσε ότι οι επτά μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου θα τεθούν αυτόματα στην διαδικασία του ελέγχου. \”Το δίκτυ είναι λίγο πιο σφιχτό για εκείνες τις χώρες που θεωρείται ότι έχουν μεγάλη συστημική σημασία\”, είπε η Λαγκάρντ. Το ΔΝΤ θα εξετάζει τους συμφωνημένους δείκτες για τις οικονομίες χωρών που φθάνουν το 5% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Οι συμμετέχοντες στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της G20 συμφώνησαν επίσης να συνεχίσουν να εργάζονται ώστε να καθοριστεί το πότε και υπό ποιους όρους μια χώρα μπορεί να περιορίζει τις εισροές κεφαλαίων–ζήτημα που θεωρείται κρίσιμο για τις αναδυόμενες οικονομίες, που επιρρίπτουν την ευθύνη στα σχεδόν μηδενικά επιτόκια των ΗΠΑ για το ότι οι επενδυτές αναζητούν \”ευκαιρίες\” σε αυτές και προκαλούν πληθωρισμό. Παρά τις προσπάθειες της Βραζιλίας να υποτιμήσει το ρεάλ, π.χ., το νόμισμά της έφθασε σε επίπεδο-ρεκόρ διετίας αυτή την εβδομάδα.

Οι χώρες του G20 συζήτησαν τις \”εξελίξεις που σημειώθηκαν στην Μέση Ανατολή, στη Βόρεια Αφρική και στην Ιαπωνία\” και τις συνέπειες που αυτές έχουν \”στην οικονομική δραστηριότητα και στις τιμές της ενέργειας\” σε διεθνές επίπεδο. Σημείωσαν \”την ύπαρξη επαρκών αποθεμάτων για την κάλυψη της παγκόσμιας ζήτησης ενέργειας\”.

newsbomb.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook