Είχε γλυτώσει από το Ολοκαύτωμα, όμως στην ιστορία θα μείνει ως ο άνθρωπος που εφηύρε το εμπόριο πετρελαίου και διέφυγε από την αμερικανική δικαιοσύνη όταν ο Μπιλ Κλίντον του έδωσε χάρη την τελευταία μέρα της θητείας του προέδρου.

Πολλοί από τους ισχυρότερους παράγοντες στο εμπόριο πετρελαίου και μετάλλων καθορίστηκαν από τη δράση του Ριτς, που θριάμβευσε στη δεκαετία του \’60 και του \’70 δημουργώντας μια αγορά για αργό πετρέλαιο, αποσπώντας την συγκεκριμένη αγορά από την απόλυτη επιρροή των μεγάλων πετρελαϊκών επιχειρήσεων. Τον κατηγόρησαν ότι ήταν ένας φοροφυγάς εγκληματίας, ο οποίος έκανε περιουσία συναλλασσόμενος με το Ιράν, τη Λιβύη του Καντάφι, τη Νότιο Αφρική επί απαρτχάιντ, τη Ρουμανία του Τσαουσέσκου, την Κούβα του Φιντέλ Κάστρο και τη Χιλή του Πινοσέτ.

Μιλώντας στον δημοσιογράφο Ντάνιελ Αμάν για τη βιογραφία του «Ο βασιλιάς του πετρελαίου» ο συνήθως Ριτς αποκάλυψε ότι δωροδοκούσε αξιωματούχους σε διάφορες χώρες όπως για παράδειγμα του στη Νιγηρία και υποστήριξε την ισραηλινή Μοσάντ. Στις ΗΠΑ αντιμετώπισε την ισόβια κάθειρξη λόγω φοροδιαφυγής όμως του έδωσε χάρη οΜπιλ Κλίντον, στις 20 Ιανουαρίου 2001, την τελευταία ημέρα της θητείας πυροδοτώντας φήμες ότι ο Ριτς υπήρξε χρηματοδότης του.

Ο Ριτς πέθανε από εγκεφαλικό χθες σε ηλικία 78 ετών σε νοσοκομείο της Λουκέρνης όπου ζούσε τα τελευταία χρόνια σε πολυτελή βίλα πάνω στη λίμνη. Ο δισεκατομμυριούχος φοροφυγάς είχε γεννηθεί στο Βέλγιο από εβραϊκή οικογένεια εργατών που μετανάστευσαν στις ΗΠΑ το 1941 προκειμένου να γλυτώσουν από τις ναζιστικές δυνάμεις.

Θα κηδευτεί σήμερα στο νεκροταφείο του κιμπούτς Εϊνάτ, κοντά στο Τελ Αβίβ.

iefimerida.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook