Στις εξαμηνιαίες τάσεις της ΜRB και στην έρευνα που έγινε μετά τη δημιουργία της νέας κυβέρνησης συνεργασίας ΝΔ & ΠΑΣΟΚ, προκύπτει, σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου ότι η ΝΔ καταγράφει προβάδισμα με ποσοστό 22%, ενώ ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 20,8%. Τρίτο κόμμα αναδεικνύεται η Χρυσή Αυγή με 9,1% και ακολουθούν:  ΠΑΣΟΚ (6,1%), Ανεξάρτητοι Έλληνες (5,5%), ΚΚΕ (5,1%) και  Δημοκρατική Αριστερά (3%).

Το ποσοστό της "Αδιευκρίνιστης Ψήφου" αγγίζει το 21,7%.
Οπως επισημαίνει η MRB: «Η μέτρηση του Ιουνίου κατέγραψε όλες τις πολιτικές εξελίξεις που είχαν ως επίκεντρο την ΕΡΤ καθώς η συλλογή των στοιχείων διήρκεσε 13-21 Ιουνίου. Όσον αφορά στις διαδικασίες σχηματισμού της νέας κυβέρνησης η MRB Hellas διεξήγαγε εκτός από την έρευνα των 2000 συνεντεύξεων Face to Face και τηλεφωνική έρευνα 1000 συνεντεύξεων μετά την ανακοίνωση του ανασχηματισμού». 

Ετσι λοιπόν, στην πρόθεση ψήφου και στα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν το διάστημα από 13-21 Ιουνίου, η ΝΔ κατέγραφε ποσοστό 21,5%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ 21,2%, δηλαδή η διαφορά των δύο κομμάτων ήταν στο 0,3%. Αξίζει να αναφερθεί ότι το ΠΑΣΟΚ σε αυτή τη δημοσκόπηση συγκέντρωνε ποσοστό 5,1%.
Στην κάρτα για την Εκτίμηση Ψήφου, μετά και την ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης, η ΝΔ λαμβάνει ποσοστό 28,1% και ο ΣΥΡΙΖΑ 26,6%. Ακολουθεί η Χρυσή Αυγή με 11,6%, το ΠΑΣΟΚ με 7,8%, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες με 7,0%, το ΚΚΕ με 6,5%, η Δημοκρατική Αριστερά με 3,8%, οι Οικολόγοι Πράσινοι με 2,7% και "Άλλο Κόμμα" με 5,9%.Στους πίνακες που ακολουθούν δείτε τις συσπειρώσεις -  μετακινήσεις των ψηφοφόρων για την Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ:

  
Σε ό,τι αφορά τον Δείκτη Αισιοδοξίας και στο ερώτημα: «πως πιστεύετε ότι πάνε τα πράγματα γενικά στη χώρα μας», ποσοστό 80,3% απαντά «αρκετά άσχημα» ή «πολύ άσχημα».
Στο ερώτημα που αφορά την εικόνα των πολιτικών αρχηγών και τις θετικές ή αρνητικές κρίσεις ο Αντώνης Σαμαράς είναι αυτός που προηγείται, στις θετικές κρίσεις, με ποσοστό 26,3%, με τον Αλέξη Τσίπρα να ακολουθεί με 24,6%. Ο Φώτης Κουβέλης συγκεντρώνει ποσοστό 15,8% και ο Ευάγγελος Βενιζέλος 14,6%.Στην κάρτα που αφορά την Ικανότητα Διακυβέρνησης και στο ερώτημα: "ποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα, τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα του τόπου;" η Νέα Δημοκρατία προηγείται με ποσοστό 35,8%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει το 27,7%."Κανένα κόμμα" απαντά το 29%.Ο Αντώνης Σαμαράς με 41,3% είναι αυτός που προηγείται και στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Αλέξη Τσίπρα να συγκεντρώνει το 27,4%. «Κανένας από τους δύο» απάντησε το 30,3% των ερωτηθέντων.
Στο ερώτημα: “Ποιο κυβερνητικό σχήμα μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της χώρας;” Το 38,5% απάντησε: «Μια κυβέρνηση της ΝΔ με πρωθυπουργό τον Α. Σαμαρά» και το 30,8%: «Μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με πρωθυπουργό τον Α. Τσίπρα».Στην Παράσταση Νίκης η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 44,1% και ο Συνασπισμός-ΣΥΡΙΖΑ 29,6%, ενώ η απάντηση “Δεν Ξέρω/Δεν Απαντώ” συγκεντρώνει το 14,4%.Στην κάρτα για την αξιολόγηση της νέας κυβέρνησης συνεργασίας το 58,3% την κρίνει αρνητικά. Συγκεκριμένα το 41,6% απάντησε: «Σίγουρα αρνητικά» και το 16,7% «Μάλλον Αρνητικά». Αντίθετα, το ποσοστό των θετικών κρίσεων αγγίζει το 31,7%.Στο ερώτημα: «Πιστεύετε ότι η νέα κυβέρνηση συνεργασίας σε σχέση με την προηγούμενη κυβέρνηση συνεργασίας που είχε προκύψει από τις εκλογές του Ιουνίου 2012 θα είναι καλύτερη ή χειρότερη;», το 56,4% κρίνει την νέα κυβέρνηση αρνητικά και το 33% θετικά.

real.gr